Popović: Aleksandar Vučić je nezreli adolescent; Anđelković: Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Izjave Aleksandra Vučića, poput one u kojoj kaže „nemojte da nas pravite budalama, Velika Britanija stoji iza haosa i napada Rosu“,  dizajnirane su u skladu sa preporukama stručnjaka za izbore i u skladu sa ispitivanjima javnog mnjenja.

Te izjave, prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, nemaju nikakvu pretenziju da budu državničke ili da stvarno rešavaju neki problem, o čemu svedoči i besmislena izjava o navodnoj odgovornosti Velike Britanije za dešavanja na severu Kosova, koja se mora čitati isključivo u tom kontekstu.

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da realno deluje da je Velika Britanija umešana u „agresivno ponašanje Kurtijeve vlasti na severu Kosova, s obzirom na to da taj albanski političar ima posebno dobre veze sa Londonom“.

No, dodaje on, to ne znači da je Engleska ta koja je posebno naklonjena Albancima na Kosovu.

Oni me otvoreno lažu. Lažu sve nas. Misle da smo debili i da mogu da na prodaju tu prilu o borbi protiv korupcije i kriminala. Jedino ih je briga da Srbija nema nikakvog prisustva na Kosovu i Metohiji. Oni misle da smo mi debili. Nemojte da nas pravite budalama. Velika Britanija stoji iza haosa i napada Rosu“, rekao je nedavno Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da ima odlične odnose sa Velikom Britanijom, i da će uvek težiti tome, ali da ne dozvoljava nikome da ga pravi budalom.

Popović: Aleksandar Vučić je nezreli adolescent; Anđelković: Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum 2
Foto: Medija centar

– Svom biračkom telu Vučić je još jednom poslao poruku da je suočen sa ogromnim pritiscima i napadima, uključujući i već klasičnu tezu antisrpske zavere, da mu je teško i da stoga zaslužuje da ga podržimo i skupimo se pod njegovim vođstvom. Dodatna korist sastoji se u bacanju prašine građanima u oči kako ne bi gledali na pravu stranu, na primer, tamo gde odlaze milioni evra u korupcionaškim aferama vlasti – napominje Dragan Popović.

Takođe, dodaje on, važna poruka građanima je i da predsednik, iako suočen sa teškim napadima i pritiscima najmoćnijih država sveta, ne odstupa i govori otvoreno o tome, ne plašeći se nikoga.

– Ova taktika, koliko god na prvi pogled delovala besmisleno i više pristajala nezrelim adolescentima, nego predsedniku jedne države, dokazano radi već stotinama godina i koriste je populisti i autokrate otkad postoji uređen sistem vladanja u društvu. Velika Britanija je prigodno odabrana kao relativno čest element izmišljene antisrpske zavere, ali i kao neko ko trenutno nije mnogo aktivan u regionalnim pitanjima, pa samim tim ni izazvana šteta po međunarodne odnose neće biti prevelika. Sa stanovišta interesa Srbije, ovakvi Vučićevi nastupi su, naravno, kratkovidi i štetni, ali to nije ništa novo. Štaviše, bili bismo veoma srećni kada bi ovo spadalo bar u prvih 100 Vučićevih postupaka, mereno po štetnosti za građane i građanke Srbije – zaključuje direktor Centra za praktičnu politiku.

Dragomir Anđelković kaže da „sve vodeće zapadne zemlje vode politiku podrške kosovskom separatizmu samo su već zavisno kako koja u većoj ili manjoj meri povezane sa određenim tamošnjim političko-mafijaškim klanovima“.

Popović: Aleksandar Vučić je nezreli adolescent; Anđelković: Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum 3
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Neko je bliži Tačiju, neko Haradinaju ili Kurtiju. Sve to moramo da prihvatimo kao činjenicu koliko god da nam se ne dopadalo. Uostalom, u geopolitici važi pravilo: ne ljuti se već primi k znanju kako stvari stoje i hladne glave deluj u svom interesu. Stoga, Beograd treba manje da demonstrira uvređenost jer od toga nema koristi, a više da produktivno deluje. Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum i ustupke koje je dala posle njega i da uspostavi svoju kontrolu nad severnim delom Kosova. Da li će to uraditi indirektno ili direktno stvar je strateške procene, ali krajnje je vreme da prestanemo da nemoćno kukamo, i da makar u krajevima uz centralnu Srbiji gde to nije teško, uspostavimo punu sprsku kontrolu – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Zapadu to može da se dopadne ili ne, ali, napominje Anđelković, „prošlo je vreme kada je bilo ko mogao da vrši agresiju na Srbiju“.

– Samo je pitanje da li u Beogradu ima dovoljno hrabrosti da se polazeći od toga postupi uz rizik od ličnog i partijskog privlačenja animoziteta Vašingtona, Londona i Berlina. Ali ako se nacionalno odgovorno posmatraju stvari to je mnogo manje bitno od očuvanja državnog interesa – zaključuje Dragomir Anđelković.

Britanci na Kosovu preko Kurtija prave probleme EU

Britanci su „ljuljali“ i u Albaniji i u CG, ne samo na Kosovu. Ne žele, pritom, nikakvu prevlast u odlučivanju u regionu već isključivo da prave probleme Evroskoj uniji.

Kako kaže Danasov nezvanični dilomatski izvor, dobro upoznat i blizak ostalim diplomatama na Kosovu, poznato je uveliko da Britanci na Kosovu imaju svoju agendu kao i Rusi, a razlika je, tvrdi on, samo u tome što Rusi žele probleme i da se oni pitaju za rešenja, a Britance rešenja ne tangiraju mnogo, oni žele probleme kojima će EU neuspešno da se bavi.

Popović: Aleksandar Vučić je nezreli adolescent; Anđelković: Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum 4
Foto: Pixabay/RGY23

– Inače, Britanci nemaju svoje političke favorite za razliku od Rusije ili stranaka iz Nemačke. Britance ne zanima desnica, levica… ne ulažu gotovo ništa u stranke ovde za razliku od nemačkih fondacija. Aljbin Kurti ima njihovu podršku kao „troublemaker“, jer trenutno je upravo to. Negira Briselski i Vašingstonski sporazum zbog čega Brisel i Vašington polako počinju da se nerviraju. Britanci ne bi da nerviraju Amerikance ali EU im je uvek zgodna meta, a u ovom slučaju Kurti ne radi na rešenju već stvara probleme – ističe Danasov izvor.

Popović: Aleksandar Vučić je nezreli adolescent; Anđelković: Vreme je da Srbija poništi Briselski sporazum 5
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kako dodaje, iz razgovora sa visokim zvaničnikom SAD administracije saznao je da su „Kurtija već jednom privodili pameti i da nije isključeno da to urade opet ali kao konačno rešenje“.

– Jednom su ga smenili i pustili da se vrati, a ako ga sad budu smenjivali više se neće vraćati. Kurti je trenutno najjači adut Beogradu. Dok se on drži svoje negacije sporazuma dotle je srpska strana mirna jer je objektivno u pravu. Zajednica srpskih opština je najveći kočničar “konačnog” sporazuma. I tu svi sa zapada znaju da je to deo sporazuma koji se mora ispoštovati jer je potpisan. Brisel je žirant, a Britancima odgovara da se ne potpiše pa im je Kurti alat – zaključuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari