Dostupni linkovi

Rusija prekida rad svoje misije pri NATO i zatvara NATO misiju u Moskvi


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u pauzi 73. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih nacija, New York, 25. September 2018.
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u pauzi 73. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih nacija, New York, 25. September 2018.

Ruska Federacija je saopćila da će obustaviti operacije svoje misije u sjedištu Sjeveroatlantskog saveza (NATO) u Bruxellesu kao odgovor na potez zapadne sigurnosne alijanse da protjera osam pripadnika ruske misije ranije ovog mjeseca.

U koraku koji znači još jedan udarac po vezama Istok-Zapad koji su već blizu hladnog rata, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je 18. oktobra da će operacije biti obustavljene od 1. novembra te da će službenicima u vojnoj misiji NATO-a u Moskvi isti dan biti oduzeta akreditacija, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lavrov je dodao da je Sekretarijat NATO -a obaviješten o koracima koje je poduzela ruska strana. Prema riječima Lavrova, ako NATO ima pitanja za Rusiju, predstavnici tog saveza mogu se obratiti ruskom ambasadoru u Belgiji. Nije postavio nikakve uvjete za mogući nastavak rada u misijama.

Lavrov je to nazvao odgovorom na potez NATO -a od 6. oktobra da protjera osam zaposlenika ruske misije u sjedištu NATO-a. Ukupan broj ruskih diplomata u ambasadi prepolovljen je s 20 na deset.

NATO je tada saopćio da su protjerani diplomati zaposlenici ruskih specijalnih službi koji se bave neprijateljskim aktivnostima.

Odnosi između NATO -a i Rusije su napeti, a službeni kontakti ograničeni otkako je Moskva anektirala ukrajinski Krimski poluotok 2014.

Zapadni savez od 30 članica također je zabrinut zbog razvoja ruskih nuklearnih projektila, upada u zračni prostor zemalja članica NATO-a i prelijetanja ruskih lovačkih aviona iznad savezničkih brodova.

XS
SM
MD
LG