Region

0

Dodik: Nisam protiv Islamske zajednice, ali sam protiv favorizovanja jedne verske zajednice

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Dodik: Nisam protiv Islamske zajednice, ali sam protiv favorizovanja jedne verske zajednice

Izvor: prtscr

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je danas stavio veto na određene odluke u Predsedništvu BiH i da će konačnu odluku o njima doneti Narodna skupština Republike Srpske.
 
"Sednica Predsedništva je održana i ja sam nastavio sa svojim odnosom prema tačkama dnevnog reda, tako da će Narodna skupština RS na svojim sednicama odlučivati o tim tačkama", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.
 
Prema ustavnoj proceduri, ako jedan od članova Predsedništva BiH stavi veto na odluke u toj instituciji, o njima konačnu reč donose parlamenti entiteta iz kojih je član Predsedništva koji je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
 
Dodik je dalje rekao da ključna tačka današnje sednice Predsedništva bila u vezi sa potpisivanjem ugovora BiH i Islamske verske zajednice u BiH, o čemu je odlučivanje odloženo za sledeću sedmicu.
 
"Postoji diskriminacija, danas smo saznali nešto ponižavajuće, ja nisam protiv uređenja odnosa između BiH i Islamske zajednice (IZ), ali je potpuno neprihvatljivo da se menja procedura", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, druga dva člana Predsedništva BiH su navela da je IZ BiH domicilna, a da su Srpska pravoslana crkva i Katolička crkva "stranci", jer je njihovo sedište u Beogradu, odnosno Vatikanu.
 
"Oni su tražili da to usvoji Predsedništvo i da ne ide na Parlamentarnu skupštinu. Neprihvatljivo je da se veća prava daju pripadnicima jedne verske zajednice u odnosu na druge", kazao je Dodik.
 
On je dodao da je druga dva člana Predsedništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, upozorio da će, ako ga preglasaju u vezi s tim pitanjem, staviti veto, koji će potom potvrditi Narodna skupština RS, pa se taj ugovor neće moći primenjivati u Republici Srpskoj.
 
"Ovo nije usmereno protiv muslimana, već se favorizuje jedna verska zajednica", naveo je Dodik.
 
Dodik o harmonikašu i viskiju u Predsedništvu: U čemu je problem, jednom sam s Komšićem pio rakiju 
 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nije nikakav skandal to što je danas doveo harmonikaša u Predsedništvo BiH i što je, uz pesmu, viskijem nazdravio svojim stranačkim kolegama, navodeći da su on i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ranije u kabinetu bošnjačkog člana Šefika Džaferovića pili rakiju.
 
"Harmonikaš je ušao sasvim normalno, to je moj poznanik iz Banjaluke, a čime će se Komšić baviti je drugo", kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.
 
Dodao je da "nema nijednog razloga da se ovakva atmosfera prikaže ratnom".
 
"Šta će Komšić raditi ili neće raditi, to je njegovo. Mislim da su bile lepe pesme – 'Romanija', 'Sprkinja je mene majka rodila'... Šta je tu problem, koga ja vređam", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, nigde ne piše da u kabinetima članova Predsedništva BiH ne sme da ima alkoholnih pića i da se peva.
 
"Reći ću vam da smo Komšić i ja kod Džaferovića nedavno pili rakiju", kazao je Dodik.
 
Odmah posle ove izjave reagovao je Komšić, navodeći da je tačno da je s Dodikom popio rakiju.
 
"Dodik je tada doneo svoju rakiju da nazdravimo povodom potpisivanja ANP-a (Akcionog godišnjeg plana za put u NATO), rekao je Komšić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR