Svet

0

Rusija prekida rad svoje misije pri NATO i zatvara NATO misiju u Moskvi

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Rusija prekida rad svoje misije pri NATO i zatvara NATO misiju u Moskvi

Izvor: Beta/AP

Rusija je objavila danas da prekida rad svog predstavništva pri NATO i da zatvara misiju Alijanse u Moskvi, posle odluke NATO da oduzme akreditacije osmorici Rusa, optuživši ih za špijunažu.
 
"Posle nekih mera koje je NATO preduzeo, ne postoje više osnovni uslovi za zajednički rad", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i precizirao da odluke stupaju na snagu 1. novembra.
 
Lavrov je rekao da Rusija suspenduje rad stalne ruske misije pri NATO, kao i rad glavnog vojnog izaslaina, verovatno od 1. novembra, mada bi to moglo da traje dodatnih nekoliko dana.
 
Ruski šef diplomatije je takođe rekao da će NATO kancelarije za vojnu vezu i informacije u Moskvi biti zatvorene.
 
Rekao je da će kontakti između zapadne alijanse i Moskve da se obavljaju preko ruske ambasade u Belgiji.
 
NATO je prošle nedelje objavio da oduzima akreditacije za osam članova ruske misije pri Alijansi, navodeći da su oni tajno radili kao obaveštajci. Alijansa je tada i prepolovila broj mesta u ruskoj misiji pri Alijansi.
 
Ruska misija se ne nalazi u sedištu NATO, već ima kancelarije u kvartu u južnom delu Brisela. 
 
NATO je suspendovao praktičnu saradnju sa Rusijom 2014. godine posle ruskog pripajanja Krimskog poluostrva ali je ostavio otvorene kanale za sastanke na visokom nivou i za saradnju vojska-vojska. Međutim SAvet NATO-Rusija, glavni forum za sastanke, samo se povremeno sastajao od tada.
 
Lavrov je rekao da bi moglo da traje nekoliko dana više od 1. novembra pre nego što mera stupi na snagu, a da dalji kontakti između zapadne vojne alijanse i Rusije mogu da se obavljaju preko ruske ambasade u Briselu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR