18. oktobar  2021. 14.30  | Izvor: RTV /Kamenko Milenković/

Jubilej festivala mađarske varoške muzike i čardaša u Debeljači

Debeljača -

Svečanim gala koncertom obeležena je 25. godišnjica festivala "VIVE" koji su u rodnom mestu jednog od najznačajnijih kompozitora žanra, Đule Vitkaija osnovali poštovaoci njegovog dela.

U nedelju, 17. Oktobra, u velikoj sali Doma kulture "Jožef Atila" u Debeljači, prigodnim svečanim koncertom proslavljena je godišnjica muzičkog festivala, koji je u proteklih četvrt veka iznedrio gotovo 500 novokomponovanih varoških balada i čardaša, i promovisao stotinjak mladih pevača.

festival, "vive",, debeljača

Značaj " VIVE " dokazuje i činjanica, da manifestaciju materijalno podržava, Vlada Republike Mađarske i Fondacija "Gabor Betlen", Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nacionalni savet vojvođanskih mađara i Opština Kovačica.

Pre početka programa upriličeno je postavljanje venca uz spomen ploču Đule vitkaija, nakon čega su prisutne pozdravili eminentni gosti: Edvina Erdedi, podpredsednica Nacionalnog saveta vojvođanskih mađara i predsednika Opštine Kovačica Jaroslava Hrubika. Počasna gošća bila je naša istaknuta operska diva, Vera Kovač Vitkai, snajka kompozitora. Čast da otvori koncert, na kome su birani opus uz pratnju festivalskog orkestra izveli mladi ali već dokazani pevači, koje je obrazovao letnji kamp festivala pripala je nekadašnjem glavnom i odgovornom uredniku programa na mađarskom jeziku RTV, Sakalaš Otu, danas predsedniku programskog odbora "VIVE".

plaketa, vive

Nakon intoniranja lokalne himne, balade " Kéknefelejts " (nezaboravak), dodeljene su plakete zaslužnima.