Preminuo prvi afroamerički sekretar SAD

Kolin Pauel, prvi crni američki državni sekretar, preminuo je u 84. godini.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 18.10.2021.

14:19

Preminuo prvi afroamerički sekretar SAD
EPA-EFE/ MATT CAMPBELL

Kako je istaknuto, njegovo liderstvo pomoglo je u oblikovanju američke spoljne politike poslednjih godina 20. veka i početkom ovog.

Kolin Pauel je umro od komplikacija nakon što se zarazio kovidom u 84. godini, saopštila je njegova porodica.

"General Kolin L. Pauel, bivši američki državni sekretar i predsedavajući Združenog generalštaba, umro je jutros usled komplikacija kovida 19", navela je porodica na "Fejsbuku". "Izgubili smo izvanrednog i voljenog supruga, oca, dedu i velikog Amerikanca", istakla je njegova porodica.

Pauel je imao impresivnu vojnu karijeru. Kao profesionalni vojnik, služio je u Vijetnamu a zatim je napredovao do pozicije prvog savetnika za nacionalnu sigurnost na kraju predsedništva Ronalda Regana.

Kao general Vojske SAD, Pauel je takođe služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost (1987—1989) i načelnik združenog generalštaba (1989—1993).

Popularnost mu je naglo porasla tokom Zalivskog rata, a jedno vreme sredinom devedesetih mnogi su smatrali da će baš on postati prvi crni predsednik Sjedinjenih Država.

Za vreme Džordža Buša mlađeg, Pauel je bio 65. američki državni sekretar, od januara 2001. do januara 2005.

Postao je četvrti najviše rangirani službenik koji nije belac u istoriji vladinih službi i prvi Afroamerikanac u izvršnoj vlasti, a pre toga je bio najviše rangirani Afroamerikanac u vojsci SAD. U vreme kad je Pauel bio na čelu Vrhovnog štaba desila se intervencija u Bosni.

Njegova reputacija je uprljana nakon što je, kao Bušov državni sekretar, gurao lažne obaveštajne podatke pred Ujedinjene nacije da zagovara rat u Iraku, što je kasnije nazvao "mrljom" u svom dosijeu, preneo je CNN.

On je kasnije postao veliki kritičar Džordža Buša i njegove administracije, kao i ratova koji su vođeni u to vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: