KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Radnički sa ivice poraza do velikog preokreta i trijumfa nad Požarevljanima

Večerašnji duel odbojkaša Radničkog i Mladog radnika imao je sve odlike dobrog trilera. Požarevljani su vodili sa 2:0 u setovima i bili na korak da nanesu Kragujevčanima drugi uzastopni poraz u „SBB Jezeru“, ali je onda četa Dragana Kobiljskog krenula da igra kao u transu i u jednom silovitom naletu je dobila naredna dva seta, da bi već uveliko grogiranog protivnika dotukla u taj-brejku za drugi trijumf u BPŠ Superligi Srbije ove sezone – 3:2 (27:29, 22:25, 25:18, 25:18, 15:7).

Istorijat međusobnih duela Radničkog i Mladog radnika nagoveštavao je još jednu neizvesnu, maratonsku bitku, u kojoj će svaki poen biti izuzetno važan za konačan rasplet. Činjenica da su se „opekli“ u premijernom meču protiv subotičkog Spartaka nije dopuštala Kragujevčanima prostor za bilo kakav vid opuštanja, posebno jer su naspram sebe imali izuzetno neugodnog rivala, predvođenog jednim od najboljih napadača lige, korektorom Mladenom Bojovićem, i povremenim reprezentativcem Srbije Aleksom Batakom, koji je prošle sezone odneo čitav plen iz „SBB Jezera“.

I zaista, odbojkaši Radničkog su dobro krenuli i uspostavili rezultatsku dominaciju na samom početku uvodnog seta, koristeći rastrzanu igru Požarevljana, koji nikako nisu uspevali da uhvate pravi napadački ritam. Tek kada su se Kragujevčani izbili na maksimalnih šest poena prednosti (13:7), gosti iz Požarevca su počeli da pokazuju određene znakove konsolidacije. Prvo su serijom od tri uzastopna poena prekinuli nalet domaćina, a potom su na servis Alekse Polomca uspeli da dođu do izjednačenja (17:17).

Kako se prvi set bližio kraju, tako su i izabranici Dragana Bonića igrali sve sigurnije, pa i ne čudi što su uspeli da spasu tri uzastopne set lopte Kragujevčana, da bi potom i sami došli u priliku da reše ovaj period igre u svoju korist. Nakon dva neuspešna pokušaja, Požarevljani su iskoristili treću set loptu za 29:27 i početno vođstvo u setovima.

Da je gubitak uvodnog seta dobrano uzdrmao odbojkaše Radničkog, videlo se na početku naredne deonice. Polomac je dobrim servisom nastavio da teroriše Kragujevčane, vezao je dva uzastopna asa i obezbedio ekipi Mladog radnika zalihu od pet poena (9:4).

Ništa se značajnije nije promenilo ni nakon tajm-auta koji je pozvao strateg Radničkog Dragan Kobiljski. Uskoro su Požarevljani bili na „plus osam“ (17:9), pa se činilo da je domaćin na putu da izgubi i ovaj set. To su očigledno pomislili i gosti, koji su se malo opustili i dopustili Šumadincima da se u potpunosti vrate u meč i priđu na samo poen zaostatka (19:18).

Batak i Bojović su vratili ekipu Mladog radnika na „plus tri“ (22:19), da bi nedugo zatim Stević uspešnom paralelom iz zone 4 obezbedio Požarevljanima tri set lopte (24:21). Prvi pokušaj gostiju da osvoje ovaj set osujetio je Matić, a onda je jedna diskutabilna odluka sudijskog para izazvala burnu reakciju u taboru Kragujevčana. Ponovo je kapiten Radničkog napao iz zone 2, lopta je očigledno zakačila nekog u bloku Požarevljana i završila u autu, ali tako nije mislio sudijski dvojac Jovančić-Stevanović, koji je poen dodelio gostujućoj ekipi za konačnih 25:22 u drugom setu.

Našavši se na korak do drugog poraza u sezoni, Šumadinci nisu imali mnogo izbora, osim da u trećem setu učine sve što je u njihovoj moći kako bi izbegli zlu sudbinu. Trener Radničkog Dragan Kobiljski je već na samom početku seta odlučio da izvrši promenu na poziciji korektora, pa je tako kapitena Aleksu Matića zamenio levoruki Jovan Vukmirović, što se pokazalo ključnim za dalji tok utakmice.

Upravo je mladi Vukmirović sa dva svoja vezana poena pokrenuo Kragujevčane, koji su polako počeli da preuzimaju konce igre u svoje ruke, pa su nakon asa Vuka Ivankovića stekli prvu osetniju prednost od tri poena (13:10). Pokušao je trener Mladog radnika Dragan Bonić promenom dizača da preokrene ritam utakmice, ali bez uspeha. Prednost kragujevačkog tima je ubrzo narasla na velikih „plus osam“ (19:11), pa iako su Požarevljani u završnici seta uspeli da prepolove zaostatak, jednostavno nisu mogli da stanu na put preporođenim Šumadincima, koji su ovaj set dobili rezultatom 25:18.

Četvrti set Kragujevčani otvaraju serijom 3:0 u režiji Vukmirovića i Ivankovića, kojom su jasno dali do znanja gostima iz Požarevca da nemaju nameru da se zaustave tamo gde su stali u prethodnoj deonici. Požarevljani su držali korak sve do sredine ovog seta, kada su ponovo upali u kontraritam i sa par vezanih grešaka zakomplikovali sebi situaciju.

Radnički je posle uspešnog bloka Milutinovića došao do solidnih pet poena prednosti (15:10), ali su gosti mini serijom od 3:0 pokazali da nemaju nameru da se tako lako predaju. I kada je delovalo da je na pomolu nova drama u finišu seta, Kubanac Rikardo Kalvo i Lazar Koprivica su ubitačnim servisima odveli Kragujevčane na nedostižnih „plus šest“ (23:17). Šumadinci su tako dobili ovaj set sa 25:18 i izborili taj-brejk.

Silovito je Radnički krenuo i u petom setu, i nakon dva uspešna bloka Milutinovića i Ivankovića poveo sa 3:0. Ovu distancu su Kragujevčani uspešno održavali sve do promene strana, kada su krenuli u novi nalet, iniciran as poenom Kalva i blokom Radevića.

As Tonića bio je „labudova pesma“ Požarevljana, s obzirom da su Kragujevčani uzvratili serijom od četiri uzastopna poena za konačnih 15:7 i trijumf od 3:2 u setovima.

Radnički su do prve pobede u „SBB Jezeru“ ove sezone predvodili Vuk Ivanković sa 13, Jovan Vukmirović sa 12, Aleksa Matić sa 11, odnosno Lazar Koprivica i Rikardo Kalvo sa po 10 osvojenih poena.

Mladen Bojović bio je ubedljivo najefikasniji u ekipi Mladog radnika sa 27 osvojenih poena, Aleksa Polomac je dodao 13, od toga 3 asa, a dobar utisak ostavio je i Senegalac Sejdou sa 11 poena.

Mladi Jovan Vukmirović, koji je početkom trećeg seta zamenio Aleksu Matića na mestu korektora, bio je svakako jedan od inicijatora velikog preokreta kragujevačkog tima u ovom maratonskom meču.

Znali smo da nas očekuje teška i tvrda utakmica protiv jako neugodnog protivnika, koji nam je zadavao dosta problema i prethodnih sezona. Uprkos gubitku prva dva seta nismo se predavali i snagom timskog duha uspeli smo da dođemo do preokreta. Drago mi je što smo konačno obradovali našu publiku, koja ni u jednom trenutku nije prestajala da veruje u nas. Sigurno da nam ova pobeda predstavlja veliki podstrek za naredne takmičarske izazove koji nas očekuju, kako u prvenstvu, tako i u Kupu Srbije – izneo je Vukmirović svoje impresije nakon utakmice.

Požarevljani su se još jednom pokazali kao krajnje neugodan protivnik Kragujevčanima i malo im je nedostajalo da drugi put zaredom odnesu bodove iz „SBB Jezera“.

– Dobro smo ušli u utakmicu, osvojili prva dva seta, a onda je došlo do pada koncentracije u našim redovima. Radnički je uspeo da se podigne i zaigra mnogo hrabrije u nastavku utakmice. Mi to nismo mogli da ispratimo, pravili smo dosta grešaka koje su nedopustive za ovaj nivo odbojke, što je sve rezultovalo porazom. Sve čestitke ekipi Radničkog za ovaj veliki preokret, a mi idemo dalje. Tek je početak sezone, još mnogo utakmica je pred nama i verujem da ćemo uspeti da istempiramo formu za najvažniji period sezone, a to je plej-of – istakao je kapiten Mladog radnika Aleksa Polomac.

Nakon tri odigrana kola, odbojkaši Radničkog zauzimaju peto mesto na superligaškoj tabeli sa šest osvojenih bodova, koliko je sakupio i četvrtoplasirani Partizan. Ispred Kragujevčana su još i subotički Spartak i kraljevačka Ribnica sa po sedam sakupljenih bodova, dok vodeća Crvena zvezda Šumadincima beži tri boda.

Izabranike Dragana Kobiljskog u sredu, 20. oktobra, od 18 časova u „SBB Jezeru“ očekuje duel osmine finala Kupa Srbije protiv Kosovske Mitrovice, a potom i gostovanje povratniku u najviši rang takmičenja, ekipi Spartaka iz Ljiga, u utakmici 4. kola BPŠ Superlige Srbije.

RADNIČKI – MLADI RADNIK 3:2 (27:29, 22:25, 25:18, 25:18, 15:7)

KRAGUJEVAC
Dvorana:
„SBB hala Jezero“.
Gledalaca: 100.
Sudije: B. Jovančić, Đ. Stevanović.

RADNIČKI: Ivanković 13 (2 asa, 2 blk), Pantović (libero), Vukmirović 12 (1 as, 1 blk), Koprivica 10 (2 blk, 1 as), Milutinović 7 (3 blk), Rikardo Kalvo 10 (4 asa, 3 blk), Matić 11, Radević 6 (2 blk), Majstorović (libero), Kovač 1. Nisu igrali: Antić i Vidović. Trener: Dragan Kobiljski.

MLADI RADNIK: Polomac 13 (4 blk, 3 asa), Mijajlović 7 (2 blk), Dustinac, Eremić 6, Tonić 1 (1 as), Sejdou 11 (4 blk), Stević 4 (1 blk), Batak 3 (1 as), Ilić (libero), Bojović 27 (1 as, 1 blk). Nisu igrali: Kljaić i Lazarević. Trener: Dragan Bonić.

M. Pasuljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!