Vesti

0

Kosovo: Do 15 časova glasalo 27,41 odsto upisanih glasača

Autor: IG

Izvor: Beta

Kosovo: Do 15 časova glasalo 27,41 odsto upisanih glasača

Izvor: Beta/AP/Darko Vojinovic

Do 15.00 časova u svim opštinama na Kosovu glasalo je 27.41 odsto , odnosno 450 hiljada upisanih glasača, objavljeno je na veb stranici Centralne izborne komisije.

Najviši odziv u dosadašnjem periodu zabeležen je u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Prema podacima CIK Kosova, na izborima učestvuju 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkim mesta.

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno za jednog kandidata za odbornika opštine.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19.00 sati.

 

Povratnici i socijalno ugroženi zajedno izašli na glasanje

Povratnici i socijalno ugrožene osobe koje žive u kolektivnim zgradama u Lapljem Selu grupno su izašli na glasanje na lokalnim izborima.

Kako je preneo portal Kosovo onlajn, više desetina korisnika socijalnih stanova svoje građansko pravo iskoristili su na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu.

"Kod nas je to postala tradicija da korisnici stanova izlaze svi zajedno na glasanje kako bi nas neko primetio i moram da priznam da smo u tome uspeli", kazao je jedan od glasača Igor Jovanović.

U 38 opština na Kosovu, glasači danas biraju gradonačelnike i članove opštinskih skupština.

Na izborima učestvuju 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

 

Posmatrači EU: Lokalni izbori na Kosovu protiču u najboljem redu

Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče "u najboljem redu".

Mandl je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da do sada nisu zapazili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova.

"Na osnovu onoga što već znamo, izbori teku po pravilima širom Kosova", kazao je Mandl i dodao da će i prebrojavanje glasova biti značajno za posmatračku misiju EU.

Mandl je pozvao građane s pravom glasa da iskoriste to pravo i glasaju do 19 časova do kada su otvorena biračka mesta.

Posmatračka misija EU na Kosovu ima oko 100 članova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR