17. oktobar  2021. 06.35  →  23.12 | Izvor: Tanjug, RTS, FoNet, RTV

Rakić proglasio pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa srpskom većinom

KOSOVSKA MITROVICA -

Kandidati Srpske liste su na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 

video icon

"Pored svih pritisaka na naš narod, na današnjim izborima pokazali smo snagu, jedinstvo i slogu", istakao je Rakić na konferenciji za medije i dodao da je srpski narod na ovim izborima poslušao poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića i rekordnom izlaznošću dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

kosovo, lokalni, izbori

Petković čestitao Srpskoj listi ubedljivu pobedu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je večeras Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim i zborima u pokrajini.

On je na svom Fejsbuk nalogu istakao da je to "pobeda našeg naroda, ali i pobeda politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić".

"Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači! Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više", poručio je Petković.

Rakić je zahvalio građanima, pre svega na severu KiM, naročito u Severnoj Mitrovici, gde su, istakao je, ostvareni apsolutno najbolji rezultati do sada.

Kako je dodao, prema preliminarnim podacima u Severnoj Mitrovici Milan Radojević osvojio je više od 10.776 glasova.

"U opštini Gračanica, gde su građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja Ljiljana Šubarić, osvojila je oko četiri puta više glasova od svog protivkandidata", rekao je Rakić i dodao da su to preliminarni podaci.

Rakić je rekao i da je SL posle upada jedinica ROSU na sever KiM razmatrala mogućnost da ne izađu na izbore, ali da su posle konsultacija sa predsednikom Vučićem odlučili da ipak izađu na izbore u četiri opštine na severu.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li SL želi da uđe u kosovske institucije, rekao da ukoliko u novembru ne počnu konsultacije o formiranju ZSO, institucija neće biti.

"Ukoliko ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija", rekao je on.

Potpredsednik SL Igor Simić dodao je i da se još čekaju rezultati sa juga KiM i za odbornike, kao i da će se možda još obratiti o izborima u toku večeri.

Prema podacima Centralne izborne komisije na 99,76 odsto obrađenog glasačkog materijala, na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42,49 odsto upisanih birača, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Kako javlja izveštač Tanjuga, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo incidenata niti nepravilnosti tokom glasanja, dok je u opštinama Klokot i Mališevo, u kojima žive pretežno Albanci, došlo do hapšenja zbog davanja mita i kupovine glasova.

U prvom krugu izabrano 19 gradonačelnika, poraz Samoopredeljenja

Prema dosadašnjim rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije, u 19 opština na Kosovu i Metohiji gradonačelnik je izabran već u prvom krugu, od toga u devet od 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a ni u jednoj od opština nije pobedio kandidat Samoopredeljenja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, piše Gazeta Ekspres.

Prema tim rezultatima, pitanje gradonačelnika rešeno je u opštinama Dečani, Kačanik, Južna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Peć, Srbica, Štrpce, Suva Reka, Uroševac, Zubin Potok, Zvečan, Hani i Elezit, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica.

lokalni, izbori, kosovo

U opštinama u kojima neće biti održan drugi krug izbora za gradonačelnika najviše glasova od albanskih stranaka dobila je Demokratska partija Kosova (DPK), koja je prva u Uroševcu, Južnoj Mitrovici, Srbici, Kačaniku i Hani i Elezitu.

Demokratski savez Kosova (DSK) će u prvom krugu pobediti u Peći i Lipljanu, a Alijansa za budućnost Kosova u Dečanima i Suvoj Reci.

Glasali Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Radojević

U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su na lokalnim izborima glasali predsednik Srpske liste Goran Rakić i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević.

On je pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore.

Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice ispred Srpske liste, izrazio je očekivanje da će Srbi uspeti da zaštite svoj interes i sačuvaju svoja prava na KiM.

Njih dvojica su došli u pratnji više stotina građana, koji su se prethodno okupili na centralnom trgu u Severnoj Mitrovici.

U Mališevu uhapšeni posmatrač i menadžer biračkog mesta

U Opštini Mališevo uhapšene su dve osobe zbog krivičnog dela davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, javlja KiM radio.

Kosovski tužilac potvrdio je da su uhapšeni jedan posmatrač i jedan menadžer biračkog mesta u gimnaziji "Hamdi Beriša" zbog sumnje da su kupili glasove.

Po nalogu tužioca, oni se nalaze u pritvoru, saopšteno je medijima.

RTK: U Klokotu uhapšene četiri osobe u vezi sa izborima

U Klokotu, u opštini Vitina u kosovskom pomoravlju uhapšene su četiri osobe koje se sumnjiče da su primali i davali mito u vezi sa današnjim izborima na Kosovsku i Metohiji, saopšteno je iz tužilaštva.

Četiri osobe A.D, M.K, A.T i DŽ.B. uhapšeni su sinoć, prenela je prištinska RTK.

"Oni su uhapšeni pod osnovanom sumnjom da su počinili krivična dela kršenje slobodnog odlučivanja birača iz člana 210. KZRK -a i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 212. KZRK -a", navodi se u saopštenju.

Dodaje su da su četiri osumnjičene osobe uhapšene po nalogu državnog tužioca i njima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

kosovo, izbori

Suva Reka: Uhapšena jedna osoba zbog ometanja glasanja

U Suvoj Reci uhapšenja je jedna osoba zbog ometanja procesa glasanja, prenosi Koha saopštenje državnog tužioca.

Kako je navedeno, uhapšeni je ometao glasanje remeteći red i mir, a zatim je razbio fluorescentno svetlo kojim se proverava da li je neko već glasao. Osumnjičenom je određen pritvor.

Kurti pozvao građane da masovno izađu na birališta

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je glasao na lokalnim izborima i pozvao građane da masovno izađu na birališta.

Kurti je naveo da će blisko sarađivati na jačanju opština, prenosi prištinski Reporteri.

"Kao premijer, zajedno sa našom vladom, sarađivaću blisko na jačanju opština. Četiri dobre godine očekuju građane Kosova, u svim opštinama u kojima žive", rekao je Kurti.