Nikoloz Basilašvili (©Reuters)
Nikoloz Basilašvili (©Reuters)

Basilašvilijev meč iz snova za prvo Masters finale: Besprekoran kod brejk-lopti, Tejlor bačen na kolena

Vreme čitanja: 2min | ned. 17.10.21. | 02:55

Amerikanca izdao servis pred domaćom publikom

Istorija se piše u kalifornijskoj pustinji. Indijan Vels dobio je finale kojem se niko nije nadao: 26. protiv 36. tenisera sveta, sudar momaka koji nikada nisu kročili u finale turnira iz Masters 1000 serije. Kameronu Noriju se u velikom finalu pridružio Nikoloz Basilašvili – 2:0 (7:6, 6:3).

Nešto više, ali ne preterano, bilo je potrebno vremena Gruzinu da slomi otpor američkog tenisera Tejlora Frica nego što je bilo potrebno Kameronu Noriju da eliminiše Grigora Dimitrova. Četvrti put u karijeri su Nikoloz Basilašvili i Tejlor Fric stajali jedan nasprav drugog na ATP turu – zanimljivo sve mečeve odigrali su na betonu – a 36. reket je ove sezone drugi put izašao kao pobednik i više Tejlor Fric nema prednost u direktnim okršajima.

Izabrane vesti

Naći će se Kameron Nori i Nikoloz Basilašvili u neobičnoj situaciji, mogu do prvog bitnijeg trofeja i teško je predvideti kako će reagovati u novonastaloj situaciji. Britanac je tukao Gruzina ove godine u Roterdamu, slavio je bez izgubljenog seta, ali je Nikoloz Basilašvili taj koji ima više odigranih finala u karijeri, i više trofeja. Sedam puta je Basilašvili na ATP turu stizao do poslednje stepenice na turniru – pet puta je podizao pehar. Dok je Britanac samo jednom osetio kako je to biti bolji od svih, i to na turniru iz serije 250.

Opšte je poznato koje je najjače oružje Tejlora Frica – servis. Uostalom kao i svim američkim teniserima. Ali, u polufinalu ga nije služio onako kako je navikao. Jeste Tejlor Fric ispalio 11 aseva, ali se isto tako mučio da ubaci prvi servis. To mu nije zagorčalo život u prvom setu, uveo ga je u taj-brejk. Gruzin je namestio glavu za 13. gem, bolje se snašao u igri živaca i razmeni mini-brejkova.

U drugom je jedan gem bio presudan. Napravio ga je Nikoloz Basilašvili u šestom gemu seta, a pritom spasao sedam brejk-lopti (zbirno u dva seta) i bio besprekoran kada ga Amerikanac satera uz zid. Drhtala je ruka Basilašviliju u ključnom gemu, tek četvrta meč lopta bila je ona po meri za Gruzina.

INDIJAN VELS – POLUFINALE

Subota

Nori - Dimitrov 2:0 (6:2, 6:4)

Fric - Basilašvili 0:2 (6:7, 3:6)



tagovi

Tejlor FricNikoloz BasilašviliATP Indijan VelsIndijan VelsATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara