UŽASNO: Više američkih vojnika se ubilo nego što ih je usmrtila korona!
Foto: Profimedia

ALARMANTNI PODACI

UŽASNO: Više američkih vojnika se ubilo nego što ih je usmrtila korona!

Planeta -

Od 1. aprila do 30. juna ove godine samoubistvo je izvršilo 139 pripadnika armije, dok je od početka pandemije od kovida 19 preminulo njih 67

Prevelik pritisak Vojnici se vraćaju iz misije
Prevelik pritisak Vojnici se vraćaju iz misijefoto: AP Photo

U drugom kvartalu ove godine od 1. aprila do 30. juna ukupno 139 američkih vojnika izvršilo je samoubistvo, što je dvostruko više nego što ih je preminulo od početka pandemije koronavirusa! Prema zvaničnim podacima Pentagona, kako prenosi Foks njuz, samoubistvo je izvršilo 99 aktivnih vojnika, 14 pripadnika rezervnog sastava i 26 pripadnika Nacionalne garde.

Rok za pelcovanje

Što se tiče pojedinačnih rodova vojske, najviše samoubistava izvršili su aktivni pripadnici armije - 60, osam iz sastava marinaca, 17 iz mornarice i 14 iz vazduhoplovnih snaga. Podaci su zabrinjavajući jer se radi o porastu broja samoubistava u armiji, a zabrinjava i činjenica da je od početka pandemije od koronavirusa preminulo "tek" 67 vojnika.

Poslednje putovanje... Prebacivanje tela poginulih vojnika
Poslednje putovanje... Prebacivanje tela poginulih vojnikafoto: AP

Više samoubistava od pogibija na frontu

Koliko je samoubistvo vojnika veliki problem za Pentagon, najbolje svedoče podaci iz izveštaja pod nazivom "Cena rata", na kojem su zajedno radili univerziteti Braun i Boston. Naime, u svim ratovima posle napada na Ameriku od 11. septembra 2001. poginulo je ukupno 7.057 američkih vojnika. U istom periodu samoubistvo je izvršilo njih čak 30.177! - Ova cena rata je neprihvatljiva. Vlada mora pod hitno da se pozabavi s mentalnim zdravljem vojnika i veterana, inače će broj samoubistava nastaviti da raste - navodi se u izveštaju.

U izvršnoj naredbi koju je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao u avgustu svi pripadnici američkih oružanih snaga moraju da se vakcinišu protiv koronavirusa ukoliko žele da ostanu u službi. Rok za vakcinaciju se razlikuje od roda do roda vojske. - Posle pažljivih konsultacija s medicinskim stručnjacima, vojnim komandantima i uz podršku predsednika, utvrdili smo da je obavezna vakcinacija protiv kovida 19 neophodna kako bi se zaštitile oružane snage i odbranio američki narod. Da bi se zaštitila nacija, potrebna je zdrava vojska - naveo je Lojd Ostin, šef Pentagona.

Cepivo primilo tek 65 odsto vojnika

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da je do danas tek oko 65 odsto svih pripadnika armije potpuno vakcinisano. Pentagon je naveo da je u 2020. ukupno 580 vojnika izvršilo samoubistvo, što je za 15 odsto više nego 2019, kada su 504 vojnika sebi oduzela život.

Generalske muke - Ne daju joj da lakira nokte

Džoana Klajborn, general-major američke armije, našla se na meti kritika pošto se žalila kako je morala da skine francuski manikir s noktiju na rukama. - Zašto vojska misli da je francuski manikir odvratan u poređenju sa civilnim svetom. Sutra moram da budem u uniformi - navela je ona u poruci na Tviteru. Ubrzo je dobila komentar kakav je zaslužila: - Posle onoga šta se dogodilo u Avganistanu pomislio bih da će generali ovakve gluposti držati van društvenih mreža. Imamo veliku krizu rukovođenja armijom - bio je jedan od komentara.

Nadležni tvrde da nema indicija da je do porasta u broju samoubistava među pripadnicima armije došlo usled izbijanja pandemije koronavirusa. Ipak, zabrinjava činjenica da SAD imaju ubedljivo najviše preminulih od koronavirusa u svetu - čak 743.880, kao i inficiranih - čak 45.738.585.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track