BALKANSKI VEST POINT NIČE U SRPSKOM KOMŠILUKU: Ministar odbrane Albanije ima velike planove za rad sa NATO! Već kupili 6 dronova!
Foto: Profimedia

prvi intervju

BALKANSKI VEST POINT NIČE U SRPSKOM KOMŠILUKU: Ministar odbrane Albanije ima velike planove za rad sa NATO! Već kupili 6 dronova!

Planeta -

Niko Pelešu novi albanski ministar odbrane je u svom prvom intervjuu rekao njegova nacija vidi SAD kao strateškog partnera, sa kojim ima poseban odnos kako unutar NATO tako i bilateralni.

Peleši je za stanisu 24 Njuz iz Tirane rekao je da je ovo jedan od glavnih razloga za odluku njegovog ministarstva da odabere model za Vojnu akademiju Sjedinjenih Država (USMA), poznatu i kao Vest Point, za upravljanje albanskom Akademijom e Forcave te Armatosura (AFA, Akademija oružanih snaga ).

"Naša dugoročna ambicija je da imamo Vest Point u Albaniji, koji bi služio Zapadnom Balkanu, regionalni Vest Point", rekao je Peleši. Ovaj proces će započeti izgradnjom modernog kampusa, čiji se završetak očekuje 2023.

Ističući rastuće odbrambeno-bezbednosno partnerstvo sa Vašingtonom, Peleši je otkrio da je Albanija nedavno dobila 6 vojnih bespilotnih letelica iz Sjedinjenih Država, koje će u operativnu upotrebu ući u roku od nekoliko meseci nakon završetka obuke albanskih vojnika. Takođe je rekao da će Albanija dobiti dva helikoptera UH-60 iz SAD do kraja sledeće godine ili početkom 2023. Albanski ministar je takođe otkrio da Albanija nema ambicija za borbene avione, ali radi na povećanju i konsolidaciji helikopterske flote, koju trenutno čine avioni različitih proizvođača, a koju karakterišu logističke i finansijske poteškoće vezane za njihovo održavanje.

„Lično ću biti veoma srećan što ću moći da imam naše ljude u oružanim snagama, koje će obavljati veliki deo poslova održavanja, i da prenesem viši nivo održavanja na specijalizovane agencije NATO -a, kao što je to bio slučaj sa našim helikopterima Kugar, za koje nismo sami organizovali procedure nabavki, ali smo ih prebacili u Agenciju za podršku i nabavke NATO -a “, rekao je Peleši i dodao da to Albaniji daje pristup vrlo brzoj proceduri koja je transparentna i rezultira povoljnijim cenama.

Govoreći o radu sa NATO, Peleši je rekao da će izgradnja taktičke vazdušne baze NATO u Kučovi početi za nekoliko meseci, sa ciljem da primi 16 lovaca. Ova investicija od 50 miliona evra, u kojoj Albanija učestvuje sa 10 odsto, trebalo bi da omogući stalno prisustvo lovaca NATO u Albaniji po završetku projekta.

Vrlo je verovatno da je u Albaniju isporučeno 6 sistema bespilotnih letelica AeroVironment (AV) RK-20B puma block AE.

Kurir.rs/obramba.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track