Capital.ba

Produžena kreditna linija za podršku malim preduzećima

14.10.2021. / 17:07

SARAJEVO- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) produžila je kreditnu liniju  u iznosu do pet miliona evra za poboljšanje pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća.

kreditnu liniju

Foto: Pexels


Kredit se odobrava u skladu sa Programom konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz koji mala i srednja preduzeća na lokalnom tržištu mogu pristupiti dobro strukturisanim finansijama, kao i podsticajnoj podršci u iznosu do 15 odsto iznosa kredita, čineći svoja ulaganja pristupačnijima.

Malim preduzećima koja učestvuju biće ponuđena i tehnička pomoć u pripremi i sprovođenju njihovih ulaganja. Donacije i tehničku pomoć finansira EU, saopšteno je iz EBRD-a.

Unikredit banka plasiraće kreditna sredstva malim i srednjim preduzećima u investicione svrhe kako bi mogla unaprijediti svoje proizvodne pogone s ciljem usklađivanja sa standardima EU u oblastima kao što su zaštita životne sredine, bezbjednost radnika i kvalitet proizvoda.

Najmanje 60 odsto kredita biće usmjereno ka investicijama koje podržavaju zelenu tranziciju.

Finansiranje će povećati konkurentnost preduzeća na lokalnom tržištu i pružiti im veće mogućnosti za uspjeh na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu.

Unikredit banka Banjaluka je jedna od najvećih banaka u Republici Srpskoj i partner je EBRD-a od decembra 2014. godine.

Ovo je treća kreditna linija koju je EBRD pružio Unikredit banci u okviru programa.

Direktor EBRD-a u BiH Manuela Nesl izrazila je zadovoljstvo što je potpisan ugovor o novoj kreditnoj liniji i podržano jačanje realne ekonomije u BiH zajedno sa dugogodišnjim partnerom Unikredit bankom.

“Prevazilaženje pandemije kovid 19 podrazumijeva da preduzeća moraju ponovo početi da ulažu, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja preduzeća u tome, te obnoviti ekonomiju i učiniti je jačom, otpornijom, zelenijom i konkurentnijom”, istakla je ona.

Predsjednik uprave Unikredit banke Gordan Pehar istakao je veliko zadovoljstvo što je potvrđena dugogodišnja saradnja sa EBRD-om i što još jednom ova banka prepoznata kao strateški partner na lokalnom tržištu.

“Od početka naše saradnje, osigurali smo 37 miliona evra kroz različite povoljne kreditne linije za podršku našim klijentima i zajednici. Vjerujemo da će nam dodatnih pet miliona evra sredstava omogućiti da nastavimo pružati podršku domaćoj ekonomiji, te razvoju kompetencija i potencijala privrednih subjekata. Nastojimo biti u službi naših klijenata i zajednice, te uvijek činiti pravu stvar”, istakao je Pehar.

Od početka rada u BiH 1996. godine, EBRD je uložio više od 2,7 milijardi evra u 190 projekata širom zemlje. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!