Uhapšen danski državljanin zbog napada u Norveškoj, motivi još nepoznati 1Novreška Foto: Pixabay/Gmb1957

Norveška policija je saopštila da je 37-godišnji državljanin Danske uhapšen i optužen da je u napadu lukom i strelama u gradu Kongsberg ubio pet ljudi, a dvoje ranio.

 

Osumnjičeni živi u ovom gradu 70 kilometara udaljenom od Osla i prevezen je u sredu uveče u obližnji grad Dramen, navodi se u jutrošnjem saopštenju policije, koje prenosi Gardijen.

Motivi još nisu poznati, a s obzirom na sećanje na teroristički napad ekstremnog desničara Andreasa Brevika u Norveškoj, mnogi strahuju da je i ovaj politički motivisan.

Načelnik policije u Kongsbergu Oivind Aas rekao je u sredu uveče na konferenciji za novinare da je navodni napadač uhapšen i da je „prema našim informacijama jedina osoba umešana“ u napad.

Aas je rekao da motiv navodnog napadača još nije jasan, ali policija nije isključila terorizam. “Prirodno je razmotriti da li se radi o terorističkom činu, ali prerano je za bilo kakav zaključak. “

Načelnik policije  je potvrdio da je došlo do „sukoba“ između policijskog oficira i napadača, ali nije objasnio. Među povređenima je i jedan policajac.

Policija je ispitivala osumnjičenog i on je govorio, rekao je njegov branilac. „On sarađuje i daje detaljne izjave u vezi sa ovim događajem“, rekao je za NRK napadačev advokat Fredrik Neuman.

Mandatar za sastav vlade Jonas Gahr Store, za koga se očekuje da će danas preuzeti dužnost, nazvao je napad „okrutnim i brutalnim činom“ u komentarima za norvešku novinsku agenciju NTB.

Premijerka u odlasku Erna Solberg opisala je izveštaje o napadu kao „užasne“ i rekla da je prerano za spekulacije o motivima tog čoveka.

„Razumem da se mnogi ljudi plaše, ali važno je naglasiti da policija sada kontroliše“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari