UEFA I FIFA DRŽE ALBANCIMA STRANU VEĆ DECENIJU! Brutalne kazne za Srbe i milovanje za naše komšije!
Foto: Rojters

LICEMERI

UEFA I FIFA DRŽE ALBANCIMA STRANU VEĆ DECENIJU! Brutalne kazne za Srbe i milovanje za naše komšije!

Fudbal -

Kurir istražuje - više je nego očigledno da se različita pravila primenjuju pri kažnjavanju Srbije i drugih reprezentacija, najčešće selekcije Albanije

Potpuno je jasno da UEFA i FIFA imaju potpuno različite aršine kad kažnjavaju Srbe i Albance! Dok nama lupaju brutalne kazne, Albance miluju i šalju im simbolične globe.

U protekloj deceniji fudbalski susreti ove dve reprezentacije obeleženi su brojnim nemilim scenama, a ono što najviše privlači pažnju je da je kao po nepisanom pravilu Srbija uvek prolazila gore i trpela drakonske kazne od krovnih organizacija u fudbalu.

Kurir je detaljno analizirao tu kaznu, ali i svaku narednu. Epilog više nego jasan - UEFA i FIFA su sve samo ne nepristrasne organizacije. Scene iz Italije, gde su haos pravili i Srbi i Albanci, krunski su dokaz nejednake politike prema dva saveza. .............

Oni provocirali, mi kažnjeni

Krenimo redom. Najveći skandal koji je potresao fudbalsku javnost u ovom veku svakako je utakmica Srbije i Albanije na stadionu Partizana 14. oktobra 2014. godine. Disciplinska komisija UEFA odlučila je da kazni srpsku reprezentaciju oduzimanjem tri boda, ali je meč registrovan službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije. "Orlovi" su kažnjeni sa dva naredna meča u kvalifikacijama bez prisustva publike. Oba saveza kažnjena su novčanom kaznom od 100.000 evra. Zanimljivo, naredne godine Sud za sportsku arbitražu u Lozani je ovu odluku osporio i zahtevao da Albanija dobije utakmicu sa 3:0, ali i da se Srbiji oduzmu tri boda. Ostale kaznene mere koje je UEFA izrekla su ipak ostale iste.

Euro, Srbija Albanija
foto: Printscreen

Džaka i Šaćiri "ojađeni", globa - 10.000 franaka

Druga nepravda za srpsku reprezentaciju koja ide na dušu FIFA je utakmica sa Švajcarskom u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, koju su Švajcarci dobili sa 2:1. Dvojica fudbalera Švajcarske poreklom s Kosova Granit Džaka i Đerdan Šaćiri provocirali su Srbe i poslali političku poruku sklapanjem ruku u obliku albanskog dvoglavog orla, što je zabranjeno, a kažnjeni su samo sa po 10.000 franaka, dok je kapiten Stefan Lihštajner kažnjen sa 5.000 franaka zbog iste stvari.

Srbija platila 54.000 franaka zbog političkih parola

Fudbalski savez Srbije morao je da plati čak 54.000 franaka zbog ponašanja srpskih navijača na meču sa Švajcarskom, jer su uzvikivali "uvredljive i političke parole". Takođe, tadašnji selektor Mladen Krstajić i predsednik FSS Slaviša Kokeza kažnjeni su sa po 5.000 švajcarskih franaka jer su imali pritužbe na suđenje Nemca Feliksa Briha.

Albanci napravili haos u Italiji - kazna mizerna

Koliko Srbija nije omiljena u krugovima FIFA i UEFA govori i podatak da je na utakmici Italije i Albanije u Palermu 2017. godine u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, zbog prekida albanskih navijača i bakljade, Fudbalski savez Albanije kažnjen sa samo 100.000 švajcarskih franaka i upozorenjem pred dalji tok kvalifikacija.

Ivan Bogdanov
foto: Pritnscreen

Srbija unakažena za huliganski pir u Italiji

Sa druge strane, Srbija je drastično kažnjena te 2010. godine na meču sa Italijanima u Đenovi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. Tada je u petom minutu prekinut meč na stadionu "Luiđi Feraris" zbog nereda koji su izazvali huligani na čelu sa Ivanom Bogdanovim. Reprezentacija Srbije kažnjena je igranjem dve utakmice bez prisustva publike, Italijani sa jednom. Rezultat 3:0 je registrovan u korist Italije, a FSS je morao da plati čak 120.000 evra.

Kosovo je Srbija - ne može, Kosovo je Albanija - može!

Neviđeni skandal se dogodio na utakmici Srbije i Azerbejdžana u Beogradu (3:1). Srpskim navijačima nije bilo dozvoljeno da unesu na stadion zastavu Srbije s Kosovom i Metohijom! Međutim, na utakmici Švedske i Kosova u Skandinaviji najnormalnije je na stadion uneta zastava sa sramnim natpisom "Kosovo je Albanija"! I to bez ikakvih posledica. Dakle, još jedan primer različitih aršina od strane UEFA!

Albanija, Albanski huligani
foto: Profimedia

Vređali Srbe na meču s Poljacima!

Srbija se ponovo našla na udaru huligana iz Albanije. Ovog puta na meču između Albanije, koja je ugostila Poljsku (0:1) u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Osim što su domaći navijači gađali flašama Poljake nakon primljenog gola, sukobili se s poljskim navijačima ispred stadiona pre utakmice, Albanci su na meču istakli zastavu s natpisom "FCK SRB" i nisu propustili priliku da iskažu mržnju prema Srbiji. Albanski savez nije uspeo da stavi pod kontrolu skandalozno ponašanje navijača. Čekamo da vidimo novu mizernu kaznu UEFA.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track