Rusija počinje testiranje vakcine sputnjik V u spreju

Rusija će testirati vakcinu sputnjik V u spreju za nos na odraslim dobrovoljcima, objavljeno je u državnom registru lekova.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.10.2021.

10:24

Rusija počinje testiranje vakcine sputnjik V u spreju
Foto: Depositphotos/ DragonImages

Rusija je danas zabeležila 973 smrtna slučaja od posledica kovida 19, što je najveći dnevni broj zabeležen u Rusiji od početka pandemije, piše Rojters.

Rusija je brzo razvila svoju vakcinu sputnjik V, ali vakcinacija teče sporo, dok Rusi kao razloge navode nepoverenje u vlast i strah od novih medicinskih proizvoda.

Sprej za nos će se primenjivati u dve doze na klinici u Sankt Peterburgu.

"To je ista dvokomponentna vakcina sputnjik V, samo što će u kutiji biti i specijalni sprej. Pacijenti neće moći sami da ga koriste, bez obzira na to što je njegova upotreba jednostavna. Moći će da ga ubrizgava samo medicinski radnik. Primenjivaće se dva puta", rekla je Rakova u emisiji Prvog kanala Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da Rusija mora da ubrza kampanju vakcinacije.

Vakcine u spreju dostupne tek od 2022?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: