Naslovna / Psihologija

Muškarcima se smanjuje seksualna želja, čak i ako samo osete ženske suze

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 12. 10. 2021.

Kakav je to „signal“ koji šalju ženske suze, a koji može da smanji nivo testosterona i aktivnost mozga povezanu sa seksualnim uzbuđenjem

ženske suze- muška reakcija Ženske suze mogu imati negativan uticaj na seksualnu želju muškaraca Foto: Shutterstock

Ženske suze mogu imati negativan uticaj na seksualnu želju muškaraca, pokazala je jedna studija. Naime, naučnici sa izraelskog Weizmann Institute otkrili su da kada žena plače – šalje se „hemijski signal“ koji smanjuje uzbuđenje kod muškaraca, a proces istraživanja da li su ovi efekti identični za oba pola, još uvek traje.

Kako je izgledalo istraživanje

U okviru ove studije, naučnici su prikupljali suze od dobrovoljnih učesnica kojima je plakanje izazivalo gledanje tužnih filmova. Jednom broju muškaraca je dat rastvor soli, a drugom prikupljene suze, s tim da oni nisu znali koju su tečnost dobili, i paralelno su gledali fotografije žena koje su plakale, odnosno njihovih lica. Eksperiment je zatim ponovljen sa vremenskom distancom, ali su tečnosti koje su dobili zamenjene – onima kojima su prvo date suze, sada je ponuđen običan slani rastvor. Prikupivši podatke, istraživači su konstatovali da su muškarci koji su pomirisali suze ocenili da su im lica žena koje su plakale bila manje seksualno privlačna od onih koja su gledali kada su mirisali rastvor soli.

Ključ u reakciji testosterona na suze, reaguje i mozak

Nivo testosterona, hormona koji se primarno povezuje sa seksualnim uzbuđenjem, u muškoj pljuvački je pao u proseku za 13 odsto nakon što su nanjušili suze, ali je ostao isti nakon mirisanja slanog rastvora. Uz to, i njihovo fiziološko stanje, mereno temperaturom kože, otkucajima srca i disanjem, takođe je pokazalo parametre pada nakon izlaganja uticaju mirisa ženskih suza. I aktivnost mozga proveravana magnetnom rezonancom takođe se smanjila u područjima povezanim sa seksualnim uzbuđenjem.

Pokrenuta nova zanimljiva pitanja

Naučnici su vodili polemiku i o tome da li muškarci uopšte mogu da razlikuju miris ženskih suza od mirisa slanog rastvora.

– Ova studija je dala na značaju ideji da ljudski hemijski signali, čak i oni koje proizvodimo nesvesno, utiču na ponašanje drugih –  rekao je profesor Noam Sobel za časopis Science Express online journal i dodao da se to posebno odnosi na vezu između signala koji su iz mirisa ženskih suza „poslati“ muškarcima, što je u njihovom organizmu rezultiralo određenim fiziološkim promenama, ali i psihološkom reakcijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo