Barsa na nizbrdici, čeka se kočničar 1foto EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Iako se očekivalo da će derbi utakmice Lige šampiona između PSŽ i Mančester sitija (2:0), odnosno Juventusa i Čelsija (1:0) privući najveću pažnju evropske fudbalske javnosti, ispostavilo se da su porazi španskih velikana Reala i Barselone glavna tema u analizama mečeva druge runde.

I dok je kiks Madriđana u duelu sa Šerifom propraćen kao slučajnost iz kategorije „verovali ili ne“, poraz Barselone u Lisabonu može da bude jedan od prelomnih trenutaka za katalonskog giganta.

Barsa je u meču Grupe E izgubila od Benfike (3:0) kao i u utakmici prvog kola od Bajerna na „Kamp Nou“, a predsednik Đoan Laporta održao je sastanak sa igračima dok je trener Ronald Kuman bio na konferenciji za medije.

Prvi čovek kluba je pokušao da uteši fudbalere tako što je najavio promene, a kako tvrde španski mediji, prva promena biće smena trenera.

Odmah po povratku u Kataloniju Laporta je zakazao sastanak uprave na kojoj bi trebalo da se razgovara o tome da li će i do kada Ronald Kuman ostati na klupi ekipe koja je sa dva poraza u prva dva kola na dobrom putu da se ne plasira u eliminacionu fazu Lige šampiona.

– Osećam podršku igrača, ali ne znam kakva će biti odluka kluba. Ne možemo da se poredimo sa Barsom od pre par godina. To je jasno kao dan- izjavio je posle utakmice Kuman, koji je od dolaska na „Kamp Nou“ bio pod velikim pritiskom i posle svakog lošeg rezultata, a nije ih bilo malo, bio na udaru medija, navijača i dela uprave.

Ipak, Holanđanin je dobio podršku igrača koji su svesni da je trener među najmanje krivima na dugačkom spisku odgovornih za situaciju u kojoj se Barselona nalazi.

– Najlakše je oterati trenera. Ali odgovornost je na svima nama. Situcija je kritična, to je jedina istina – izjavio je Buskets, a trenera je, na neki način, podržao i Frenkide Jong.

– Ne mogu da pričam o tome da li će Kuman ostati, samo znam da promena neće ništa rešiti. U prvom poluvremenu nismo igrali loše. Bili smo opasni, ali nismo postigli gol – rekao je vezni fudbaler Barse.

Na odluku čelnika Barselone ko će biti novi trener pre svega će uticati činjenica da se klub nalazi u očajnoj finansijskoj situaciji.

Čelnici španske La Lige u utorak su objavili da Barsa za ovu sezonu raspolaže sa 97.942.000 evra, što je za 285 miliona manje u odnosu na prošlu sezonu, a skoro 600 miliona manje nego u sezoni 2019/20.

Poređenja radi Real ove sezone ima budžet od 739.163.000 evra, dok su ispred Barselone i Sevilja, Atletiko Madrid, Real Sosijedad i Atletik Bilbao.

Za novi stručni štab Barselona može da izdvoji samo 2.900.000 evra, odnosno tri odsto od budžeta za ovu sezonu, a u slučaju da raskinu ugovor sa Kumanom holandski stučnjak bi dobio 12 miliona evra kao obeštećenje.

Mančester junajted je u meču Grupe F na svom stadionu pobedio Viljareal (2:1)pogotkom Ronalda u 95. minutu.

U duelu koji je gotovo po svemu podsećao na prošlosezonsko finale Lige Evrope ključna razlika je činjenica da Junajted sada u svom sastavu ima Ronalda.

Portugalcu je meč na „Old Trafordu“ bio 178. u Ligi šampiona, po čemu je postao rekorder jer pretekeao Ikera Kasiljasa sa kojim je do sada delio prvo mesto na toj listi. Ronaldo je i najbolji strelac ovog takmičenja sa 136 postignutih golova.

– Zbog ovoga sam se vratio. Klub mi je baš nedostajao. Pisao sam istoriju Mančester junajteda i želim da to uradim opet, ne samo zbog sebe, već kako bih pomogao ekipi. Da nismo osvojili sva tri boda protiv Viljareala plasman u nokaut fazu bio bi kudikamo teži. Sad je sve moguće, sve je otvoreno i verujemo da možemo da odemo dalje- rekao je Ronaldo posle utakmice.

U derbiju večeri Juventus je na svom stadionu pobedio šampiona Evrope Čelsi (1:0) onako kako obično Italijani pobeđuju bolje od sebe – prepustili su protivniku inicijativu i iz kontranapada tražili priliku da postignu gol.

Ispostavilo se da čak ni trenerski genije poput Tomasa Tuhela ne može puno toga da smisli kad se sudari sa starim dobrim „katanaćom“.

Trener „Stare dame“ Masimilijano Alegri posle loših rezultata u prošloj sezoni i ne baš ubedljivih partija u prvenstvu Italije Alegri smatra da pobeda nad Čelsijem može da predstavlja prekretnicu za Juventus u ovoj sezoni.

– Juventus mora da zna kako se pobeđuje u ovakvim mečevima. Uz dužno poštovanje prema šampionu Evrope, naš golman Ščešnji nije imao šta da brani- rekao je Alegri.

Suares: Ćaviju to sad ne treba

Kao glavni kandidati za novog trenera Barselone pominju se Ćavi Fernandez, Roberto Martinez, Marselo Galjardo i Andrea Pirlo. S obzirom da klub ima na raspolaganju samo 2.900.000 evra za novi stručni štab španski mediji smatraju da će ekipu preuzeti Ćavi, zato što je legenda kluba i novac mu nije u prvom planu.

Ipak, bivši napadač Barse Luis Surez kaže da bi njegov bivši saigrač pogrešio ukoliko bi u ovom trenutku preuzeo tim sa „Kamp Nou“ stadiona.

– U Barsi je trenutno rat koji škodi igračima. Kao zaljubljenik u fudbal i ono što je Ćavi radio na terenu dok je bio igrač, mislim daovo nije trenutak da preuzme ekipu. Nije momenat ni danas, ni sutra, ni prekosutra. On je inteligentan tip i zna kakvi su sve problemi u klubu. Mora da sačeka pravi trenutak – rekao je Urugvajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari