30. septembar  2021. 19.03  →  19.48 | Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija: Građani dočekali vest o dogovoru aplauzom

PRIŠTINA, KOSOVSKA MITROVICA -

Nakon 11 dana protesta građana na severu KiM koji su blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak protestujući zbog odluke vlade u Prištini o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim oznakama koja ulaze na KiM i dolaska specijalnih jedinica Rosu, vest o postignutom dogovoru u Briselu na prelazu Brnjak dočekana je aplauzom.

„Dočekasmo da se napravi neki dogovor, realan, konkretan, da se srpski interesi ispune, koje smo sve ovo vreme branili i po kiši i po suncu. Hvala Bogu, sve će biti uredu“, rekao je jedan od građana Miodrag Krčmarek, preneo je Tv Most.

Građani ističu da su branili svoj ostanak i opstanak i da nisu merili vreme, kao i da su bili odlučni da se ne povuku dok se ne donese rešenje kojim će biti zadovoljni.

politicki, dijalog, beograd, pristina

Simić: Važno da smo uspeli da sačuvamo mir

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozdravio je večeras dogovor koji su postigli glavni pregovarači Beograda i Prištine i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak o prekidanju tenzija na severu KiM.

''Ono što je posebno važno, uspeli smo da sačuvamo mir'', rekao je Simić za Tanjug televiziju.

On je pozdravio to što su se albanski specijalci ROSU povukli sa prelaza Brnjak i Jarinje, i što će građani moći normalno da se vrate svojim svakodnevnim obavezama, a ne da se na protestima se bore za svoja prava, koja im, kako je istakao, garantuju i ovi ovde, ali i međunarodni propisi.

Simić je prethodno danas za TV Most rekao da je ovo pitanje moralo da se reši za pregovaračkim stolom između Beograda i Prištine, a ne jednostranim potezima, upadom ROSU specijalaca na sever KiM, koji su, kako je naveo, maltretirali narod koji ovde živi.

On je dodao da im je najvažnije što su danas, u ime Predsedništva Srpske liste, došli da izraze veliku zahvalnost građanima koji su istrajali mirno, demokratski, da se bore za svoja prava, pravo na slobodu kretanja, ali i pravo da ostanu, da budu svoji na svome.

"Zahvaljujući njihovoj upornosti i istrajnosti, zahvaljujući tome što su bili i na Brnjaku i na Jarinju po kiši, suncu, danju i noću, uspeli smo da omogućimo da naš pregovarački tim u Briselu izvojuje pobedu. Tako da će Srbi moći da koriste vozila sa registarskim oznakama KM, PR, GL...ali pre svega moći ćemo da sačuvamo mir i svakog našeg čoveka", rekao je Simić.

„Bili smo istrajni, vremenom smo sve više dobijali na snazi, i mogli smo još ovako da nastavimo dok god bi to bilo potrebno. Mislim da su se naša očekivanja ispunila i da to više nije potrebno“, ispričao je Dragiša Jovanović.

Spremni da nastave borbu za opstanak na svojim ognjištima građani sa severa Kosova poručuju da će i ubuduće braniti svoje interese.

„Mi smo istrajni u svojim zahtevima, uporni smo, čekali smo dok se ne ispune naši zahtevi i videćemo šta će biti dalje“, rekla je Rada Milutinović.

Priština: Opozicione stranke nezadovoljne sporazumom Bepgrada i Prištine

Opozicione stranke na Kosovu izrazile su nezadovoljstvo povodom sporazuma koji su danas postigli Beograd i Priština, a u reagovanjima su se složile da je sporazum vraćanje korak unazad, kao i da je dogovor sličan onom iz 2016. godine, koji je tada u Prištini nazvan "sporazumom srama".

Demokratska partija Kosova (DPK) nakon postizanja dogovora o krizi nastaloj na administrativni prelazima Jarinje i Brnjak, navodi da je vlada prištinskih institucija napravila korak napred i dva nazad, predavši suverenitet države uz datu saglasnost za barikade koje "sponzoriše" Srbija, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju DPK se navodi da je Vlada Kosova po prvi put izjednačila Specijalnu policijsku jedinicu sa nelegalnim barikadama.

Prema navodima DPK, današnji sporazum je sporazum o slobodi kretanja iz 2016. godine, koji je još tada nazvan "sporazum srama".

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je od vlade da odmah objavi integralni tekst sporazuma o registarskim tablicama postignut danas u Briselu i istakao da premijer ima dužnost da objasni narodu svaki detalj sporazuma i hitno podnese izveštaj skupštini.

„Niko nema mandat da potpiše bilo kakav sporazum koji bi mogao biti u suprotnosti sa suverenitetom zemlje“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku, prenosi Kosovo onlajn.

Haradinaj je naglasio je da je za ABK neprihvatljivo i za osudu ukoliko je tačno da je vlada pristala da se prema severu odnosi drugačije od ostatka Kosova.

Prema njegovim rečima, preuzimanje kontrole severa Kosova od strane Kfora, predstavlja nazadovanje i ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama za Prištinu.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj kaže da se dogovorom o registarskim tablicama postignutim u Briselu prihvataju "nelegalne KM tablice", a da se sever tretira drugačije od ostatka Kosova.

On je takođe, u objavi na Fejsbuku, zatražio da se objavi sporazum koji su danas u Briselu postigli Beograd i Priština.

Molićaj je kritikovao vladu Aljbina Kurtija, jer je, kako kaže, sada logika etnička i teritorijalna podela, a krajnji rezultat Zajednica srpskih opština.

"Ova vlast šteti Kosovu, krije se pred javnošću. Ništa drugačije nismo očekivali, ali ne tako brzo", napisao je Molićaj.

Demokratski savez Kosova (DSK) ocenio je da današnji sporazum predstavlja korak unazad, budući da red i zakon na severu Kosova bez dozvole više ne mogu da vrše privremene prištinske institucije.

Iz stranke su naveli da cene postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, ali da se oštro protive „neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posledicama koje je vlada Kosova napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija“.

„Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Umesto postavljanja suvereniteta i zakonitosti, danas je vlada Kosova povukla i predala ovaj suverenitet trećoj strani'', smatraju u DSK i upozoravaju da je to opasan presedan za budućnost.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut", naveo je Lajčak na Tviteru.