Vesti

0

Istraživanje: Članstvo u EU podržava 57 odsto građana

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Istraživanje: Članstvo u EU podržava 57 odsto građana

Izvor: pixabay.com

Podrška građana Srbije članstvu u Evropskoj uniji je na najvišem nivou u proteklih pet godina, pokazuje istraživanje Ministarstva za evropske integracije.
 
Ako bi referendum bio raspisan sutra, 57 odsto građana glasalo bi za ulazak zemlje u EU, što je osam odsto više u odnosu na prošlu godinu. Protiv bi se izjasnilo 30 odsto građana, a 12 odsto je reklo da ne bi glasalo.
 
Većina ispitanika (52 odsto) misli da ulazak Srbije u Uniju najviše otežava "politika stalnog uslovljavanja i ucena koju EU primenjuje prema Srbiji".
 
Po 12 odsto stanovnika je ocenilo da su glavni uzroci sporog procesa evropskih integracija objektivne prepreke, odnosno reforme koje treba sprovesti, i nesposobnost domaćeg rukovodstva.
 
Manje od polovine građana (48 odsto) smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar za Srbiju, a 23 odsto misli da bi to bilo loše.
 
Na pitanje šta će Srbiji doneti pregovori s EU, četvrtina anketiranih je odgovorila bolji život i nova radna mesta, 19 odsto više adminstrativnih obaveza, 18 odsto bolji imidž Srbije, 17 odsto pristup evropskim fondovima, 12 odsto veću bezbednost, a osam odsto je reklo da neće doneti ništa dobro.
 
Velika većina učesnika istraživanja (83 odsto) smatra da bi reforme trebalo sprovoditi radi stvaranja bolje Srbije a ne samo zato što su uslov EU za članstvo, a šest odsto je reklo da reforme uopšte ne treba sprovoditi.
 
Najpozitivniji efekat na svakodnevni život imaju reforme u zdravstvenom sistemu, prema mišljenju 62 odsto ispitanika, zatim reforme u zaštiti životne sedine (60 odsto) i u poljoprivredi (54 odsto), dok samo 36 odsto smatra da su to reforme pravosuđa.
 
Da bi država imala koristi od članstva u EU smatra 47 odsto ispitanika, a devet odsto smatra da ne bi imala koristi. Pođednak broj anketiranih (37 odsto) je reklo i da bi imalo i da ne bi imalo ličnu korist od ulaska u EU.
 
Najveće koristi od članstva osetile bi se u poljoprivredi, državnoj upravi i životnoj sredini, dok bi sudstvo, zdravsto i školstvo imale najmanje koristi prema mišljenju ispitanika.
 
U pogledu budućnosti same EU, 41 odsto ispitanika veruje da će se Unija susretati sa sve većim problemima i da je "verovatnije da će se potpuno zatvoriti, ili čak raspasti, nego što će se dalje širiti i jačati".
 
Da će EU uspeti da prevaziđe sadašnje probleme, ali će se sve više zatvarati i sve teže primati nove članice misli 28 odsto građana, a samo devet odsto veruje da će nastaviti da se širi.
 
Građani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora u Srbiji od 2000. godine do danas. Čak je 41 odsto ispitanika reklo da je Unija najveći donator u proteklih 20 godina, 34 odsto smatra da je to Kina, 11 odsto Rusija, a po pet odsto građana misli da su to Norveška i Japan.
 
Kada je reč o vidljivosti projekata finansiranih iz fondova EU, 50 odsto ispitanika zna za bar jedan takav projekat i to najviše u oblasti zaštite životne sredine.
 
U istraživanju, sprovednom od 28. jula do 6. avgusta, učestvovalo je 1.000 ispitanika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR