Linkovi

Severna Koreja odbila pozive SAD na razgovore


Severnokorejski grad Keapung vidi se iza vojne ispostave Severne Koreje (u sredini, na dnu), iz objedinjene opservatorije u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.
Severnokorejski grad Keapung vidi se iza vojne ispostave Severne Koreje (u sredini, na dnu), iz objedinjene opservatorije u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.

Severnokorejski lider Kim Džong Un odbacio je ponudu Sjedinjenih Država za nastavak dijaloga, ali je poručio da je otvoren za poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom.

U govoru objavljenom u četvrtak u severnokorejskim državnim medijima, Kim je rekao da je spremnost SAD da održi razgovore bila samo "predstava" za prikrivanje onoga što je nazvao "neprijateljskom politikom" Vašingtona.

"Nema nikakve promene u američkoj vojnoj pretnji i neprijateljskoj politici prema nama, umesto toga njihovi izrazi i metode postaju lukavije", rekao je Kim, prenosi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena više puta je pozivala Severnu Koreju da nastavi pregovore o nuklearnom programu zemlje koji su u zastoju od 2019. godine.

Odgovarajući na govor Kima, Stejt department je u poruci elektronskom poštom Korejskom servisu Glasa Amerike naglasio da SAD "ne gaje neprijateljske namere“ prema Severnoj Koreji, čiji je zvanični naziv Demokratska Narodna Republika Koreja.

"Naša politika poziva na odmeren, praktičan pristup koji je otvoren i koji će istraživati diplomatiju sa DNRK kako bi se postigao opipljiv napredak koji uvećava bezbednost Sjedinjenih Država, naših saveznika i naših raspoređenih snaga. Spremni smo da se sastanemo sa DNRK", kaže se u pisanoj izjavi.

Kim je održao govor u sredu, istog dana kada je Severna Koreja objavila detalje svog poslednjeg testa naoružanja, koji je uključivao novu hipersoničnu raketu koja je očigledno dizajnirana da izbegne raketnu odbranu SAD.

Severna Koreja je ovog meseca sprovela tri testiranja raketa, iako je signalizirala otvorenost za dijalog sa susednom Južnom Korejom.

U svom govoru, Kim je rekao da će razmotriti ponovno uspostavljanje telefonskih linija za komunikaciju sa Južnom Korejom od početka oktobra.

Pjongjang je otvorio dežurne telefonske linije krajem jula, prvi put nakon godinu dana, ali ih je prekinuo dve nedelje kasnije, nakon što su SAD i Južna Koreja odlučile da nastave sa godišnjim zajedničkim vojnim vežbama koje Severna Koreja vidi kao provokaciju.

Ranije ove nedelje, Kim Jo Džong, visoka zvaničnica Severne Koreje i sestra Kim Džong Una, rekla je da će Pjongjang takođe razmotriti međukorejski samit, kao i formalnu deklaraciju kojom se okončava Korejski rat koji je aktivno vođen 1950-53.

Ovi potezi stvaraju nezgodnu situaciju za južnokorejskog predsednika Mun Đae Ina, levo orijentisanog političara koji želi da nastavi razgovore sa Severnom Korejom pre nego što mu u maju istekne jedini predsednički mandat.

Strategija Severa nije iznenađujuća za mnoge analitičare, koji kažu da Pjongjang želi da izgradi nuklearno odvraćanje i izvrši pritisak na savez SAD i Južne Koreje.

"Ovde nema ničeg novog", rekla je Dženi Taun, specijalistkinja za Severnu Koreju iz Stimson centra u Vašingtonu.

Iako nije jasno da li će u narednim mesecima doći do ponovnog uspostavljanja međukorejskih pregovora, Pjongjang je nagovestio da neće uskoro prekinuti svoje testove naoružanja.

U govoru u ponedeljak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, severnokorejski diplomata Kim Song branio je napredak svoje zemlje na polju nuklearnih projektila, nazivajući to odgovorom na "neprijateljsku politiku" Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

"Niko ne može da ospori pravedno pravo na samoodbranu (Severne Koreje) da razvija, testira, proizvodi i poseduje oružane sisteme ekvivalentne onima koje poseduju ili razvijaju" Sjedinjene Države i Južna Koreja, rekao je Kim.

Ambasador Severne Koreje takođe je osudio prisustvo SAD trupa u Južnoj Koreji, nedavne vojne vežbe SAD-a i Južne Koreje i nagomilavanje vojske Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG