Potop u Sloveniji. Ljubljana pod vodom – jednom u 250 godina VIDEO/FOTO

Sloveniju je u sredu popodne pogodilo snažno nevreme. Počelo je na severoistoku zemlje, ali su se obilne padavine uskoro su se proširile na celu zemlju.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2021.

08:08

Potop u Sloveniji. Ljubljana pod vodom – jednom u 250 godina VIDEO/FOTO
Ilustracija: Depositphotos/chaoss

Slovenački mediji javljaju kako su poplavljeni podrumi, srušena brojna stabla te je oštećen krov jedne stambene kuće. Meteorolozi ističu da prema njihovima proračunima ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenu padne jednom u 250 godina.

Obilna kiša padala je tokom noći, a najteža situacija je bila u Ljubljani. Tako je u naselju Vižmarjah voda preplavila podzemni prolaz u kom je ostao zarobljen automobil, ali vozač je srećom uspeo da se izvuče bez povreda. U samo 10 minuta u Ljubljani je palo 25 litara kiše po kvadratnom metru.

Meteorolog Rok Kosan rekao je pak kako je tokom nevremena u Prirodnom parku Goričko ukupno palo 93 litre po kvadratnom metru, a u Ljubljani 88 litara. "U ovom kratkom periodu palo je više kiše nego u protekla dva meseca zajedno", rekao je Kosan.

Slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje (SPIN) saopštila je da su vatrogasci imali pune ruke posla u Beltincima gde su iz više objekata ispumpavali vodu, a pripadnici vatrogasne brigade iz Gerlinaca gasili su požar koji je izbio pošto je grom udario u drvo. Voda je potopila i pozorište.

Jernej Pristov, portparol pozorišta rekao je da je za vreme predstave voda počela padati s krova.

"Krov je dotrajao, voda je padala na pozornicu i iza pozornice u potocima", kazao je.

Predstava je, jasno, prekinuta, a ljudi su evakuisani. Struja je isključena, a trenutno nije moguće proceniti štetu.

"Nešto ovako se nikad nije dogodilo u istoriji pozorišta", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: