Kim Džong Un: Američka ponuda za dijalog farsa 1Kim Džong Un Foto: EPA-EFE/KCNA (Arhiva)

Lider Severne Koreje Kim Džong Un odbacio je američku ponudu dijaloga kao „farsu“, prenose državni mediji, ali je rekao da je naložio zvaničnicima da obnove komunikacijske linije sa Južnom Korejom radi „promocije mira“.

Govoreći u parlamentu u sredu, severnokorejski lider optužio je SAD da nastavljaju „neprijateljsku politiku“ protiv njegove zemlje naoružane nuklearnim oružjem, uprkos ponudama Bajdenove administracije o pregovorima bez preduslova, piše Gardijen.

Razgovori između Pjongjanga i Vašingtona bili su u zastoju od kolapsa samita u Hanoju februara 2019. Kada su se sreli Kim Džong Un i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

Od kada je Džo Bajden preuzeo predsedničku funkciju, SAD su se više puta nudile da se sastanu sa predstavnicima Severne Koreje bilo gde, u bilo koje vreme, bez preduslova, rekavši da će nastaviti da ubeđuju Pjongjang da prihvati uslove za odricanje od nuklearnog oružja.

Kim je osudio deklaracije kao „ništa drugo do fasada koja maskira njihovu obmanu i neprijateljske postupke i produžetak neprijateljske politike iz prošlih administracija“, izvestili su zvanični listovi Severne Koreje.

Kim je takođe rekao da Južna Koreja „još uvek sledi SAD“, i da „mora da se garantuje uzajamno poštovanje, a nepravedni stavovi i stav o dvostrukim standardima moraju pasti“ pre nego što zemlje mogu da proglase zvaničan kraj korejskog rata 1950-53. godine, koji je okončan primirjem ali ne ipotpisivanjem mirovnog ugovora.

Ipak, izrazio je spremnost da se početkom oktobra obnove telefonske i faks linije Sever-Jug, pozivajući Seul da odustane od svog „dvoličnog stava“ i „neprijateljskog gledišta“ prema njegovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari