Najnovije vesti
Vesti Društvo
"ILI VAKCINA ILI RESPIRATOR" Dr Zoran Gojković: Kovid propusnice neće zaustaviti koronu

"ILI VAKCINA ILI RESPIRATOR" Dr Zoran Gojković: Kovid propusnice neće zaustaviti koronu

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba prof. dr Zoran Gojković gostujući u „Uranku“ na K1 televiziji ponovo je apelovao na sve građane da se što pre vakcinišu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Krizni štab sednica Zoran Gojković Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Krizni štab sednica Zoran Gojković

- Naš prioritet je da svima koji su oboleli omogućimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Mi moramo da lečimo i vakcinisane i nevakcinisane. U bolnicama je 75 odsto nevakcinisanih i od ukupnog broja pacijenata na respiratorima njih 90% su nevakcinisani. Kada je reč o vakcinisanima koji su na respiratoru – to su starije osobe, imunokompromitovane – kazao je Gojković.

Pročitajte još

- Građani moraju da budu svesni da ćemo sa ovim virusom živeti, i da ćemo se svi u jednom trenutku zaraziti, ali glavno je to koliko ćemo tešku kliničku sliku razviti. Molim vas, vakcinišite se, što pre. Ili vakcina ili respirator – kazao je Gojković.

On je najavio da početkom oktobra u Srbiju stiže i „Moderna“ i da vakcina ima dovoljno.

Govorio je i o broju obolelih koji je juče dostigao brojku od 8.467.

- U ovom talasu epidemije smo već nekoliko nedelja, ali smo zaustavili eksponencijalni rast broja zaraženih. To znači da će brojevi narednih dana biti isti kao sada ili manji, neće se dogoditi da bude 12.000 ili 13.000 zaraženih sledeće nedelje – kaže Gojković.

- Krizni štab se sastaje svakog dana, to što mediji nisu prisutni ne znači da ne radimo. Dr Gojković je kazao da je veliki problem to što je veća vest kada umre vakcinisana osoba nego nevakcinisana.

- Naša država odlučila je da sluša naučne institucije i tako će biti i ubuduće. Dve milijarde ljudi u najsavremenijim državama na svetu je vakcinisano.

Kada je reč o kovid propusnicama, Gojković smatra da one ne rešavaju problem.

- One neće zaustaviti epidemiju, eventualno će još nekoga podstaći da se vakcinišu. Prisila ne funkcioniše, kada nekoga terate na nešto on to onda namerno neće. Naročito je to svojstveno nama kao narodu.