29. septembar  2021. 10.11  | Izvor: RTV

Mihajlović: Zelena energetika za nove investicije i nova radna mesta

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je, gostujući na Televiziji Hepi, da je u sektoru energetike i rudarstva najviše prostora za nove investicije, a da su za izgradnju novih energetskih kapaciteta zainteresovane najveće svetske kompanije, uključujući američki „Behtel“, navodi se u saopštenju.

„'Behtel' je prva američka kompanija koja učestvuje u realizaciji jednog infrastrukturnog projekta, to je Moravski koridor", rekla je ona i dodala da je „Behtel“ zainteresovan za izgradnju nove HE, ali i za ulaganje u OIE.

mihajlovic, sama

„Razgovaramo sa njima o Đerdapu 3, kao i velikoj vetroelektrani koja bi mogla da bude jedna od najvećih u Evropi. Otprilike su to projekti vredni dve milijarde evra, ali još uvek smo na početku, tek treba da o tome dodatno razgovaramo, ali je važno da je „Behtel“ zainteresovan za ulaganje u naš energetski sektor“, istakla je ona.

Mihajlović je istakla da je na konferenciji Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju u Poljskoj razgovarala i sa sekretarkom za energetiku SAD i zamenikom sekretara za trgovinu.

„Tamo su bili ministri iz EU, zemalja koje nisu članice, kao i SAD, a jedina tema su bile energetika i klimatske promene, jer jedno bez drugog više ne može. Mi smo predstavili svoje potencijale i videli interesovanje za to da Srbija bude značajan faktor u regionu, a to za nas znači novu strukturu razvoja i nove zelene poslove“, istakla je ona.

Tagovi
Srodne vesti