Dostupni linkovi

Muškarac ubijen u raciji beloruske službe bezbednosti


Beloruske bezbednosne snage u akciji suzbijanja protesta u Minsku, 25. mart 2021.
Beloruske bezbednosne snage u akciji suzbijanja protesta u Minsku, 25. mart 2021.

Beloruske snage bezbednosti ubile su muškarca tokom racije u stambenom bloku u Minsku, saopštila je beloruska služba bezbednosti KGB 28. septembra.

U saopštenju KGB se navodi da je taj muškarac otvorio vatru na snage bezbednosti i da je ubio jednog njihovog pripadnika, prenosi agencija Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri navode iz saopštenja ili verodostojnost snimka incidenta koji je emitovan na beloruskoj državnoj televiziji.

Državna novinska agencija Belta javila je da je ubijeni muškarac povezan sa opozicionim pokretom, pozivajući se na izjavu neimenovanog poslanika.

Snage odane beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku nakon spornih izbora održanih u avgustu 2020.godine, sprovode opsežne akcije nasilnog suzbijanja protesta protiv Lukašenkovog režima. Akcije uključuju pretres stambenih blokova gde se, prema uverenju vlasti, skrivaju demonstranti.

KGB je opisao ubijenog čoveka kao "teroristu", što je izraz koji Lukašenkov režim koristi za opisivanje demonstranata.

Opozicija tvrdi da je na izborima u avgustu 2020. pobedila njihova kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja. Ona se kandidovala za predsednicu jer je njen muž, opozicioni lider, uhapšen kada je pokušao da se kandiduje.

Tihanovskaja je ubrzo posle izbora iz bezbednosnih razloga otišla u Litvaniju. Drugi opozicioni lideri su proterani iz Belorusije ili su u zatvoru, dok su tokom masovnih protesta privedene hiljade Belorusa, uključujući desetine novinara koji su izveštavali s protesta, a stotine su pretučene u pritvoru i na ulici.

Nekoliko demonstranata je ubijeno u talasu nasilja i pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da postoje verodostojni dokazi da su bezbednosni zvaničnici mučili zatvorenike.

Lukašenko je negirao nepravilnosti na glasanju i obećao reforme, što je opozicija nazvala taktikom odugovlačenja. On je, međutim, odbio da pregovara direktno s opozicijom u vezi s povlačenjem i održavanjem novih izbora.

Evropska unija, SAD, Kanada i druge zemlje odbile su da priznaju Lukašenka kao legitimnog lidera Belorusije i protiv njega i drugih visokih beloruskih zvaničnika uvele su sankcije kao odgovor na "falsifikovanje" glasanja i represiju posle izbora.

XS
SM
MD
LG