Ekonomija

0

Ministarstvo obrazuje radnu grupu za rešenje statusa frilensera

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Ministarstvo obrazuje radnu grupu za rešenje statusa frilensera

Izvor: pixabay.com

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je danas stigao mejl iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.
 
Frilenseri su podsetili u saopštenju da su 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca.
 
U Rešenju stoji da će radna grupa ‚"pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, koja rade preko platformi, odnosno frilenseri".
 
Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status, navedeno je u rešenju.
 
Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima radna grupa mora pod hitno početi sa radom, saopštilo je udruženje.
 
U udruženju očekuju da će na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati - da li kroz jedan novi zakon, ili kroz izmenu više postojećih - i kakav će dalji tok radne grupe biti.
 
"Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odso, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje adresirati kao prioritetno", istaknuto je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR