Tekst objavljen: 28.09.2021 15:40        


U jeku priče o poskupljenju kafe u Srbiji Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) objavila je da pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije upravo u ovom sektoru

Konkurenti dogovarali cenu kafe na srpskom tržištu?


Naime, danima čitamo o tome dacena kafe skače od oktobra za deset odsto, a da nas nova poskupljenja ovog proizvoda očekuju i naredne godine.

Kao razlog poskupljenjima navode senepovoljni klimatski uslovikoji su oštetili ovogodišnje useve u zemljama koje su najveći proizvođači kafe, posebno u Brazilu, posle čega je drastično skočila cena na svetskim berzama.

Usled ovih dešavanja, mediji saznaju da je KZK pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije, u kome se kako piše Danas, navodi da su “u prethodnih pet godina cene dva najjača proizvoda mlevene Grand gold kafe i Doncafe moment od 200 grama, nisu menjale sa cenama sirove kafe”. Oni navode da tako mlevena kafa u Srbiji nije pojeftinila ni kada je cena sirove kafe na svetskim berzama dostigla desetogodišnji minimum.

S druge strane utvrđeno je da je stepen korelacije cena ova dva proizvoda čak 80 odsto i da postoji „veoma visoka usklađenost kretanja cena ova dva proizvoda“.

Tržište kafe u Srbiji karakteriše to što dva proizvođača kontrolišu čak 80 odstotržišnog kolača. Atlantic grupa drži brendove Grand kafu, Barcafe i Bonito, dok kompanija Strauss Adriatic drži Doncafe i Kafu C.

KZK je uočila da je početkom 2017. godine cena kafe kodoba proizvođača skočila naglo i simultano i posle se više nije značajnije smanjivala.

U tržišnoj utakmici kada bi pala cena sirovine, jedan od učesnika bi to iskoristio da nižom cenom pokuša da osvoji što veći deo tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tokom 2017, 2018. i 2019. godine cena sirove kafe pala je na najniži nivo u prethodnih 10 godina, i tek 2021. godine se vratila na nivo iz 2017.

Tonijedan od igrača nije iskoristio da spusti ceneiako se prema godišnjem izveštaju za 2017. godinu Strauss Adriatic kompanije navodi da je „na prodaju uticalo povećanje cene, posebno u prvom kvartalu, uprkos trendu preferencija potrošača da kupuju jeftinije brendove kafe i erozije cena zbog oštre konkurencije“.

KZK je primetila i da prema iskazima predstavnika obe kompanije cena sirove kafe učestvuje sa preko 90 odsto u formiranju cene finalnog proizvoda, ali iusklađenost izjava predstavnika obe kompanije u pogledu budućeg kretanja cena.

Zbog svega ovoga KZK je zaključila da dve najveće kompanije na tržištu kafe najranije od 2017. do 2020, a moguće i kasnije, usaglašavaju poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena kafe u srbiji grand kafa doncafe Atlantic grupa strauss adriatic kafa cena kafe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana