Mihajlović: Zelena agenda je generacijsko pitanje, nije za dnevnopolitičke svrhe

Vesti 28. sep 202113:08 8 komentara
Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je zelena agenda generacijsko pitanje koje ne može da se koristi u dnevnopolitičke svrhe, kao i da izbori neće uticati na definisanje energetskih ciljeva, a da je srpski zeleni plan model rasta koji će obezbediti nova radna mesta, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Nemoguće je da izbori utiču. Postoji sektor, a to je energetika, koji radi neprestano, bez obzira na to da li je pandemija ili nije, bez obzira na to da li imamo izbore ili ne. To znači da pripremamo odluke i planove kako da u narednim decenijama izađemo iz proizvodnje uglja i da se okrenemo obnovljivim izvorima. Nema usporavanja, kao što nije bilo ni u prethodnom ministarstvu, uvek se radilo bez obzira na izbore“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je objasnila da će se dobar deo novih projekata, koji su vredni 17 milijardi evra, od čega je više od deset milijardi za obnovljive izvore energije, graditi u Vojvodini, ali to je pitanje koje je važno za celu Srbiju.

„Srbija godišnje emituje 59 miliona tona ugljen-dioksida, ako budemo realizovali planove i investicije, smanjićemo za 24 miliona tona. Druga jednako važna stvar je podizanje energetske efikasnosti i šta će svako od nas uraditi. Država je obezbedila subvencije kako bismo konačno prestali da trošimo 40 odsto više toplotne i električne energije od proseka u Evropi“, navela je ministarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare