');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"Nije prirodan uzrok": Policija sumnja da je eksploziju u Geteborgu izazvala podmetnuta EKSPLOZIVNA naprava

Četiri osobe teško su povređene u jutrošnjoj eksploziji i požaru u švedskom gradu Geteborgu, a policija istražuje da li je bila postavljena eksplozivna naprava.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Eksplozija u Geteborgu Foto: IBL / Profimedia
Eksplozija u Geteborgu

Najmanje 25 odvedeno je u bolnicu nakon što je eksplozija izazvala požar u stambenom bloku u četvrti Anadel, u centru grada. Vatrogasci su izvukli ljude iz zgrade dok je sivi dim kuljao iz stepeništa i prozora.

Eksplozija u Geteborgu
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT / Tanjug/AP
Eksplozija u Geteborgu
Eksplozija u Geteborgu
Foto: IBL / Profimedia
Eksplozija u Geteborgu

Tri žene i jedan muškarac zadobili su teške povrede, izjavio je portparol Univerzitetske bolnice Salgrenska. Švedski radio SR objavio je da je oko 25 ljudi prebačeno u bolnice, a policija je saopštila da je pokrenula istragu.

-Verujemo da je eksplodiralo nešto što nije prirodnog uzroka, izjavio je portparol policije Tomas Fuksborg na konferenciji za novinare, dodajući da je nešto "verovatno" postavljeno na mesto eksplozije.

Pročitajte još

Naveo je da požar još uvek nije pod kontrolom, ali da su stanari evakuisani. Hitne službe saopštile su da rade na gašenju požara u stambenoj zgradi, a odbacili su mogućnost curenja gasa.

Eksplozija u Geteborgu
Foto: IBL / Profimedia
Eksplozija u Geteborgu

Švedska se poslednjih nekoliko godina bori sa sve većim brojem kriminalnih bandi, pri čemu rivalske grupe često koriste eksploziv i vatreno oružje kako bi "poravnali račune". Jedan ovogodišnji izveštaj je pokazao je da je Švedska u poslednje dve decenije od jedne od zemalja sa najnižom stopom nasilja u Evropi postala jedna od zemalja sa najvećom stopom nasilja.