SIGNAL NOVE ERE SUKOBA SUPERSILA: Šta za svet može da znači oslobađanje direktorke Huaveja, dvojice Kanađana i dvoje Amerikanaca?
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

analiza cnn

SIGNAL NOVE ERE SUKOBA SUPERSILA: Šta za svet može da znači oslobađanje direktorke Huaveja, dvojice Kanađana i dvoje Amerikanaca?

Planeta -

Preti li svetu novi Hladni rat? Puštanje na slobodu direktorke Huaveja i dvojice Kanađana signalizira da je pred nama nova era sukoba supersila.

Brzo oslobađanje dvojice Kanađana nakon što je diplomatskim sporazumom rešen status direktorke Huaveja Meng Vanžu, čije su izručenje iz Kanade tražile Sjedinjene Države, uznemirujuć je signal nove ere sukoba supersila.

Kanađani su uhpšeni i optuženi za špijunažu u Kini ubrzo pošto je Meng uhapšena u Vankuveru u decembru 2018. Ona je tada zadržana po nalogu SAD koje je terete za prevaru i kršenje američkih sankcija Iranu.

U okviru kompleksnog sporazuma sa američkim vlastima sa ciljem da izbegne izručenje, Meng je potvrdila da je pogrešno predstavila odnos Huaveja sa iranskom podružnicom. Direktorka kineskog tehnološkog giganta je puštena iz kućnog pritvora i vratila se u Kinu gde su je dočekali kao heroja.

Dok je ona išla put Kine, dvojica Kanađana, Majkl Kovrig i Majkl Spavor išli su ka Kanadi. Ova očigledna razmena okončala je sagu koja je dodatno zategla odnose Kanade i Kine ali i Pekinga i Vašingtona.

To, međutim, nije ublažilo utisak da su Kanađani uhapšeni kako bi Kini poslužili kao moneta za potkusurivanje, uprkos tome što je Peking demantovao da su slučajevi povezani. Kineski državni mediji tvrde da su Kanađani pušteni uz kauciju i iz medicinskih razloga, nakon što su priznali svoje zločine u "rukom pisanim priznanjima. Sa druge strane, kanadske vlasti nisu pružile nikakve indicije da su muškarci priznali krivicu.

Dobrodošlica priređena Meng, "ukrašena" nacionalističkim porukama i iskorišćena za glorifikaciju predsednika Si Đinpinga, pokazala je kako njegova vlada predstavlja njegove sukobe sa drugim zemljama - kao pokušaj rivala da kontroliše zaslužan uspon Kine kao globalne sile, ocenjuje CNN.

Istine radi, tadašnji predsednik SAD Donald Tramp nije pomogao u smirivanju tenzija. Nekoliko puta se "upecao" na tvrdnje Kine da je hapšenje Meng bilo politički motivisano, aludirajući da bi mogao da je iskoristi kao pokriće dok je pokušavao da sklopi trgovinski sporazum sa Pekingom.

Situacija je postala dodatno zbunjujuća danas kada je Kina pustila dvoje Amerikanaca kineskog porekla da se vrate u SAD posle tri godine u Kini.

Brat i sestra Liu optuženi su za ekonomske zločine i tri godine nisu mogli da napuste Kinu, da bi ubrzo po oslobađanju Meng, i oni bili pušteni.

Poruka Pekinga je jasna. Ako kineske firme budu žrtve zapadnjačkog pravosudnog sistema, biće posledica. To znači da vlade sada moraju da balansiraju između neprijatne mogućnosti davanja imuniteta kinestkim firmama i rizikovanja da njihovi državljani nagrabuse u Kini.

Taj scenario bi, piše američka mreža, mogao da "ohladi" poslovne, kulturne, medijske ali i lične razmene između SAD i Kine i gurne svet u novi Hladni rat.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track