Ima li ko jači?
Ima li ko jači?

Evro-derbi stvoren petro-dolarima: PSŽ ili Siti, ko je najjači tim Evrope?

Vreme čitanja: 6min | uto. 28.09.21. | 12:14

Fudbalska planeta danas će gledati ka Parizu

Krajem prve decenije 21. veka bili su to Real, Barselona i Mančester junajted. Onda je ovaj poslednji potonuo, taman kad je Bajern isplivao iz problema. Pa se vratio i Juventus, posle dugih 30 godina i Liverpul. Negde duplo manje bilo je potrebno milionima Romana Abramoviča da od Čelsija naprave velesilu. Ali sada je trenutak da Stari kontinent drhti pred osvajačima sa Bliskog istoka. Mančester Siti i Pari Sen Žermen rešeni su da ove sezone pokažu da su nisu samo plaćenici šeika, već velikani kadri da ispišu nove stranice fudbalske istorije.

Nema kladionice na svetu koja vam kvotama neće reći: PSŽ i Mančester Siti su najveći favoriti za „ušati“ pehar Lige šampiona u ovoj sezoni. Tako je i u Mozzart kladionicama, Siti i PSŽ na 4,50, Bajern još jedini jednocifren na koti 7,00.

Izabrane vesti

Samo, kvote su matematika, a fudbal nisu samo brojke i nisu baš uvek timovi kojima se predviđao trijumf uspevali da se izbore sa pritiskom. Naprotiv. Međutim, nema sumnje da bar na papiru Građani i Sveci imaju najkompletnije timove. Odnosno, najviše para.

21.00: (2,95) Pari Sen Žermen (3,40) Mančester Siti (2,55)

Siti je to pokazao kada je za potpis Džeka Griliša istresao 117.500.000 evra i učinio ga najskupljim igračem ovog leta. PSŽ je odgovorio još snažnije: konačno je Barseloni uzeo Lionela Mesija, privoleo na Park prinčeva i slobodne igrače Đanluiđija Donarumu, Serhija Ramosa, Žoržinja Vajnalduma, za 60.000.000 evra iz Intera doveo Ašrafa Hakimija i svetu pokazao da ako i nema bogatu trofejnu riznicu ima novčanih toliko dubok da u Pariz privuče i najbolje na svetu.

Nije to još kliknulo kako su se nadali šeici iz Katara, štaviše, Mesijev dolazak kako da je izbacio Kilijana Mbapea iz ravnoteže, Donaruma je još samo rezerva Kejloru Navasu, Ramos povređen čeka debi, Vajnaldum je bio žestoko kritikovan posle remija sa Klub Brižom, samo je Hakimi odmah počeo da opravdava poverenje.

Ali kad imaš Mesija, Nejmara i Mbapea u napadu sva logika pada u vodu, jer svakome od njih trojice dovoljan je i delić sekunde da protivnika baci u nokdaun, pa tako PSŽ, uz sve probleme, u Ligi 1 ima učinak od maksimalnih osam pobeda mada do bodova ne dolazi na toliko dominantan način kao što se očekivalo.

Uostalom, titula u Francuskoj je svakako zagarantovana Svecima, podrazumeva se. Nije Mesi došao da bi bio najbolji u Ligi 1. Maurisio Poketino ove sezone nema alibi: osvoji Ligu šampiona ili zaboravi da si trener za velika dela. Osetiće to moranje i svi igrači u svlačionici. Već osećaju, jer se svaka varnica na Parku prinčeva u medijima širom sveta posmatra pod lupom. Ovih dana u Parizu, više se pričalo o Mbapeovom besu zbog toga što mu Nejmar ne dodaje dovoljno lopti.

U Sitiju pak Pep Gvardiola većinu tereta ponese sam na svojim plećima. Građanima je najveća zvezda Kevin de Brujne, svaka čast Belgijancu na umeću, ali nije on blizu popularan koliko trio Pari Sen Žermena. Pa ni trener njegovog Sitija. Tako da će Gvardiola ekipi poslužiti kao štit od kritika.

A fudbalski svet videće okršaj dve klupske filozofije. Timski pristup Građana protiv individualne genijalnosti Pari Sen Žermena.

Znamo da ćemo da se mučimo i da će da boli. Pitanje je samo kako podnosiš taj bol. Oni su toliko dobri. Protiv takvih timova moraš da budeš spreman da trpiš 90 minuta“, rekao je Gvardiola kada je upitan kako će da zaustavi nezaustavljivi trio Svetaca.

Pep Gvardiola (©Reuters)Pep Gvardiola (©Reuters)

Ako neko ipak može da ih uštopuje to je onda baš Sitijeva odbrana. Ove sezone primili su samo jedan gol u Premijer ligi, još u prvom kolu protiv Totenhema. U Ligi šampiona doduše još tri protiv Lajpciga, ali dali su tada šest.

Ne branimo se mi dobro zato što imamo dobre fudbalere nego zato što se svi daju celim srcem. Odbrana zavisi od želje igrača... Ali ne znam šta treba da radimo da zaustavimo tim sa tolikom količinom kvaliteta. Znam samo da ćemo morati to da uradimo kao tim. Nećemo moći da pritisnemo samo jednog igrača“, dodao je Gvardiola.

Pritisak na protivnika čim se izgubi lopta je uostalom „trejdmark“ Gvardioline fudbalske filozofije. “Kad izgubiš loptu moraš da trčiš po nju kao da je poslednja na svetu“, govorio je nedavno. A Mesi, Nejmar i Mbape nisu baš igrači koji će da potrče nazad po komandi ako slučajno i ostanu bez lopte. I tu bi Navas ili Donaruma mogli da nastradaju.

S te strane, Poketinu bi čak moglo i da odgovora to što bi Mesi zbog tek odležane povrede kolena možda mogao da počne na klupi. Da nije Mesi, verovatno ne bi ni bio na njoj. Ali ostaje činjenica da je PSŽ za sada tokom 190 minuta sa Mesijem na terenu postigao samo dva gola. Jedan iz igre. Bez Mesija je pogađao na svakih pola sata.

Pričamo ipak o najboljem fudbaleru na svetu“, brecnuo se Poketino.

Ali morate da razumete da je i on čovek kao i svi ostali i da mu treba vremena da se prilagodi novom klubu, novom društvu. Bio je u Barseloni 20 godina, pustite čoveka da se skrasi“.

Nije naravno ni da PSŽ nema čime da odgovori Građanima. Kad se Siti i zaleti u presing moraće dobrano da pripazi na neke stvari. Prvo da mu Mbape ne izleti na suprotnom kraju terena kao tane. Brzi su na bekovima i Ašraf Hakimi i Nuno Mendeš (ako bude igrao), a dijagonale ka ofanzivnim bekovima su inače dobar način da se izboriš sa visokom presingom.

Anhel Di Marija svakako neće da igra zbog suspenzije, još se oporavlja i Ramos, Huan Bernat, Serhio Riko i Rafinja nisu ni registrovani za Ligu šampiona. U Sitijevom timu neće biti Ilkaja Gundogana, verovanto ni Oleksandra Zinčenka.

Gvardioline dileme su Džon Stons ili Emerik Laport, te ko će u špic: Rahim Sterling, Gabrijel Žezus ili Feran Tores. Za Poketina, osnovno pitanje je da li Mesi može da izdrži svih 90 minuta? Ekip i Parizjen tvrde – biće u startnih 11. Saglasni su i kad je reč o informaciji da će Donaruma biti na golu, ne Kejlor Navas. Nejasno da li je Marko Verati – a on bi mogao da bude mnogo bitan – spreman da počne ili će da mesto u timu ustupi Leandru Paredesu.

Diplomatski rat Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata završen je posle četiri godine. Ali sećamo se svi koliko je šeika Mansura zabolelo kad je Barselona, sa Nejmarom i Mesijem, oduvala PSŽ sa 6:1 u onoj kultnoj utakmici 2016. godine. A PSŽ još čeka na prvu pobedu nad Sitijem. Pet puta su igrali, dva remija i tri uzastopne pobede Građana. Prethodne dve, prošle sezone u polufinalu, režirao je Rijad Marez.

PARI SEN ŽERMEN - MANČESTER SITI

/TV Arena Sport 1, 21.00/

Stadion: Park prinčeva

Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

PSŽ (4-3-3): Donaruma – Hakimi, Markinjos, Kimpembe, Nuno Mendeš – Erera, Paredes, Gej – Mesi, Mbape, Nejmar.

Mančester Siti (4-3-3): Ederson – Voker, Ruben Dijas, Stons, Žoao Kanselo – Bernardo Silva, Fernandinjo, De Brujne – Marez, Tores, Griliš.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

DRUGO KOLO LIGE ŠAMPIONA

Utorak

GRUPA A

21.00: (2,85) PSŽ (3,50) Mančester Siti (2,55)

21.00: (1,50) RB Lajpcig (4,50) Klub Briž (7,25)

GRUPA B

21.00: (5,00) Porto (3,70) Liverpul (1,80)

21.00: (2,85) Milan (2,90) Atletiko Madrid (3,00)

GRUPA C

18.45: (1,18) Ajaks (8,00) Bešiktaš (18,0)

21.00: (1,50) Dortmund (4,60) Sporting (7,00)

GRUPA D

18.45: (6,25) Šahtjor (4,10) Inter (1,60)

21.00: (1,13) Real Madrid (10,0) Šerif (23,0)

Sreda

GRUPA E

21.00: (1,10) Bajern (13,0) Dinamo Kijev (25,0)

21.00: (2,85) Benfika (3,35) Barselona (2,65)

GRUPA F

18.45: (1,52) Atalanta (4,50) Jang Bojs (6,75)

21.00: (1,55) Mančester Junajted (4,30) Viljareal (6,75)

GRUPA G

21.00: (2,05) Salcburg (3,60) Lil (3,80)

21.00: (2,85) Volfzburg (3,20) Sevilja (2,70)

GRUPA H

18.45: (1,60) Zenit (4,00) Malme (6,50)

21.00: (4,10) Juventus (3,50) Čelsi (2,00)

** kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

PSŽ
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara