Dostupni linkovi

Poslanici Skupštine Republike Srpske o povećanju budžeta


Sjednica Narodne skupštine RS-a, Banja Luka (fotoarhiv)
Sjednica Narodne skupštine RS-a, Banja Luka (fotoarhiv)

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) u utorak (28. septembra) su završili razmatranje Prijedloga rebalansa budžeta RS-a za ovu godinu, čiji je okvir 4,016 milijardi maraka (2,08 milijardi evra), i to po hitnom postupku.

Ovaj iznos je viši za 221 milion maraka (110,5 miliona evra), odnosno 5,8 odsto u odnosu na planirani budžetski iznos.

Rebalans budžeta je baziran na bržem oporavku privrednih aktivnosti od očekivanog, što se pozitivno odrazilo na izvršenje budžetskih prihoda tokom 2021. godine, kao i nastavku trendova koji se očekuju do kraja godine, navodi se u obrazloženju Prijedloga rebalansa budžeta.

Budžetom za ovu godinu planiran je budžetski deficit u iznosu od 326,6 miliona KM, koji je Prijedlogom Rebalansa budžeta Republike Srpske za 2021. godinu smanjen na 115,8 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Opozicija: Potrebno rasterećenje privrede

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu rebalansa budžeta, poslanik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović ocijenio je da je rast prihoda, koji je prikazan u Prijedlogu "ostvaren na osnovu rasta cijena, a ne razvoja privrede i otvaranja novih radnih mjesta".

Prema njegovom mišljenju, Vlada treba da rastereti privredu i smanji uvoz za potrebe razvoja domaćih preduzeća.

Poslanik jedne od vladajućih stranaka, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srđan Mazalica, ocijenio je da se privreda Srpske brže oporavila nego što se očekivalo i istakao da je privredni rast rezultat većih privrednih aktivnosti u RS.

Dodao je da je politika EU i dodatno štampanje 750 milijardi evra imalo uticaj na rast cijena u BiH, regionu, pa i u Republici Srpskoj.

Poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić smatra da je rast BDP-a u Republici Srpskoj uzrokovan spoljnim faktorom rasta BDP-a u svijetu, jer je ovo godina oporavka, a ne zbog politike Vlade RS.

"BDP u svijetu ukupno će rasti u ovoj godini za šest odsto, a razvijene zemlje od pet odsto", rekla je Trivićeva.

Trivićeva tvrdi da je Republika Srpska relativno dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Poslanici u Banjoj Luci trebalo bi u nastavku sjednice da razmatraju, između ostalog, Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, ali i Nacrt zakona o fiskalizaciji, te Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije.

Dok parlamentarci u RS-u planiraju da usvoje rebalans budžeta, zbog blokade poslanika iz RS-a državni budžet još ne postoji.

Prijedlog budžeta institucija Bosne i Hercegovine (BiH) za ovu godinu, na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 20. septembra nije izglasan jer parlamentarci iz RS-a nisu došli na sjednicu.

Oni rad državnih institucija blokiraju od kraja jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida.

XS
SM
MD
LG