SAD poručile Dodiku: "Nemate pravo na otcepljenje"

Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

10:36

SAD poručile Dodiku:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je poruka iz Ambasade SAD povodom izjave srpskog člana Predsedništva BiH da će zvanična Banjaluka tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom entitetu“, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu, prenela je Fena.

To je odgovor Ambasade SAD u Sarajevu na pitanje agencije da komentariše izjavu Dodika da će Republika Srpska tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, povratak na “izvorni Dejton”, a ako to ne bude tako, da se u narednih šest meseci proglasi nezavisnost.

“Odgovorno liderstvo zahteva učešće u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život gradjana, a ne retrogradne pozive koji nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: