Pariz čeka Pepa Gvardiolu 1Fudbaleri Mančester sitija foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Mančester siti je pravi penicilin za Pari Sen Žermen. Ma u kakvom sastavu nastupio i bez obzira na fazu takmičenja, uglavnom Lige šampiona, „građani“ za „svece“ predstavljaju „laku konjicu“ koja u galopu obično protutnji Parkom prinčeva.

Već u drugom kolu grupne faze najelitnijeg takmičenja, PSŽ će večeras ugostiti Pepa Gvardiolu (20.55), možda i najboljeg svetskog stručnjaka današnjice, koji je godinama unazad tiha patnja El Kelaifija.

Jasno je da će Pariz biti u fokusu celokupne fudbalske javnosti, međutim vrlo atraktivni mečevi mogli bi da se odigraju i u Ukrajini između Šahtjora i Intera, odnosno u Milanu gde će roso-neri ugostiti Atletiko Madrid.

Zaključno sa letošnjim angažmanom Lionela Mesija, El Kelaifi, gazda PSŽ, uspeo je tokom „vladavine“ da angažuje gotovo sve najbolje fudbalere koji nastupaju u evropskom klupskom fudbalu, međutim nijedan od pokušaja da dovede i Pepa Gvardiolu nije bio ni blizu realizacije.

Sjajni španski stručnjak privržen je porodici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja uspešno vodi Mančester siti i prema svim „političkim parametrima“ predstavlja jasan opozit politici koju vodi Katar, država iz koje dolazi familija El Kelaifi.

Jasno je da pomenuti rivalitet prevazilazi sportske okvire i da je dobio megalomanske obrise od momenta kada je PSŽ prvo „preoteo“ Nejmara Barseloni, potom angažovao Kilijana Mbapea iz Monaka, a zatim udario glazuru u vidu dovođenja Lea Mesija.

Fenomenalni Argentinac imao je veliku želju da karijeru nakon Barselone nastavi upravo u Sitiju i da su „građani“ na vreme bili obavešteni o nemogućnosti da Barsa i Mesi obnove saradnju, izvesno bi prekinuli sve pregovore u vezi sa angažovanjem Džeka Griliša i okrenuli se Mesiju.

Ovako, više od 100 miliona evra na ime obeštećenja otišlo je na adresu Aston Vile, a najbolji fudbaler u istoriji Barselone preselio se u Pariz.

Njegov nastup na večerašnjem meču krajnje je upitan s obzirom na povredu kolena koja ga muči još od poslednje reprezentativne epizode u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Utisak je da su „građani“ trenutno u boljoj formi i da su samopouzdanje nadogradili poslednjom partijom u Londonu. Na dominantan način srušili su Čelsi, aktuelnog šampiona Evrope, spremni da sličnim taktičkim rešenjima nadigraju i Parižane.

Poketino, trener PSŽ, ima dosta gorućih problema: od nošenja sa sujetama timskih vedeta, zatim pri podeli uloga, zodovoljenju menadžerskih interesa, davanju prostora talentima iz klupske škole fudbala…

Rezultati još uvek ne trpe, ako se izuzme doživljeni remi u Brižu na startu Lige šampiona (1:1) „sveci“ nižu samo pobede, međutim igra im je u velikom neskladu sa pozitivnim ishodima na kraju utakmica.

Poketino je opterećen i sa povredama važnih igrača: nijedan od dvojice levih bekova nije mu na raspolaganju (Bernat i Kurzava). Istovremeno, Di Marija je dobio crveni karton, dok je Serhio Ramos još uvek daleko od takmičarske ekipe.

I Marko Verati je rovit,  tako da se stiče utisak da je vezni red naročito porozan. Zbog ogromne koncentracije kvaliteta u napadu, Poketino neretko mora da menja formacije, pomera Mbapea i „hladi“ Ikardija što svakako nije lekovito po ambijent u ekipi.

Na drugoj strani, čini se da osim Sterlinga, Gvardiola nema nezadovoljne pojedince u ekipi.

Problem je prisutan na levom beku usled odsustva povređenog Zinčenka i suspendovanog Mendija, dok  je sposobnost kreacije, trkačke dominacije i jasan shematizam posebno garniran umešnošću veznih igrača koji sjajno napadaju prostor, traže dubinu i grešku u pasu protivnika što je nešto čemu se rivali ne mogu odupreti.

Sa takvim veznim redom, Gvardioli ne predstavlja nikakav problem da napadačke principe postavlja bez klasičnog centarfora, sa trojicom igrača koji mogu da menjaju strane, pozicije u napadu i napadaju prostor između linija.

Da Sitiju odgovara PSŽ vidi se i na osnovu podatka da je od poslednjih pet međusobnih susreta slavio na čak tri i da je u dva navrata remizirao.

U Parizu sigurno pamte glatku i ubedljivu eliminaciju u polufinalu Lige šampiona prošle sezone; Siti je bio bolji u oba duela i sa ukupnih 4:1 plasirao se u finale.

Raspored 2. kola

Ajaks – Bešiktaš        18.45

Šahtjor – Inter          18.45

Milan – Atletiko Madrid     21.00

Dortmund – Sporting          21.00

Porto – Liverpul        21.00

PSŽ – Mančester s.  21.00

Lajpcig – Briž 21.00

Real Madrid – Šerif  21.00

sreda

Atalanta – Jang Bojs            18.45

Zenit – Malme          18.45

Bajern – Dinamo Kijev        21.00

Benfika – Barselona 21.00

Juventus – Čelsi        21.00

Mančester j. – Viljareal      21.00

Salcburg – Lil 21.00

Volfsburg – Sevilja   21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari