Kako su ljubavna pisma sa ulice pre 110 godina našla put do novina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 110 godina u Malom Žurnalu objavljena su pisma koja je čitateljka tada pronašla na ulici.

Čitateljka koja se predstavila kao Ljubica N. poslala je pisma interesantnog sadržaja. Njih je u vremenu od četiri meseca pronašla na ulici.

Prvo pismo glasi ovako:

,,Mico,

Juče bila tvoja mama kod mog tate pa moj tata rekao mojoj mami oćeš da budemo prijatelji pa da moj Đoka uzme tvoju Micu jer je moj Đoka dobro dete i oće brzo da poraste i oće da bude kućenik i dobar muž, ali moja mama kazala mom tati da ne trabunja koješta pa ga onda poljubila i kazala mu zlato moje da večeramo pa da spavamo. I posle su večerali i spavali. Mico javi mi je li tvoja mama govorila što god o našem venčanju. 

Ljubi te Sveta“ 

Kako se vidi iz pisma, radi se o ljubavnim mukama dvoje mladih kod kojih još roditelji „vuku konce“.

Kako su ljubavna pisma sa ulice pre 110 godina našla put do novina 2
Foto: Print screen/digitalna.nb.rs

Drugo pismo je malo drugačije jer se radi o dvoje starih ljudi kojima je potrebna podrška i ljubav pod stare dane, a Aćim penzioner se zanimljivo izražava u pismu.

,,Draga Ružo, javi mi ako hoćeš da dođem do tebe, čujem da te zdravo bole krsta. Kako sam i ja krstoboljan jer sam star, te bi mogli da se sparimo i da jedno drugo trljamo.

Ljubi te i grli Aćim Prišić, penzioner.“

U trećem pismu jedan Ljuba Simić piše o tome kako je sanjao onu u koju je zaljubljen kao anđela sa šeširom koji je odleteo od njega u naručje drugog. U pismu je pita da li je to istina nadajući se da je san bio laž.

,,Živote moj, 

Sinoć mi presede tvoja bečka šnicla kad sam je jeo u kujnu i kad je naišla gospoja majorica. Ah, majorico, majorico, Bog te sami ubio. Pa javi mi, živote moj, kad će opet da budu šnicle za večeru, jer da dolazim bez šnicle ne vredi. Javljam ti toliko da ne mavišeš i lep pileći batak, kao i pitu s jabuke. 

Tvoj do groba, Maksim Jović, kaplar.“

Sudeći po poslednjem pismu koje se našlo u Malom Žurnalu, put do ljubavi ide preko stomaka.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari