Atentator na Ronalda Regana na slobodi sledeće godine

Američki savezni sudija izjavio je da Džon Hinkli Džunior (66), koji je pokušao da ubije bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana pre četiri decenije, može da bude oslobođen sledeće godine.
Uslov je da nastavi da prati pravila i ostane mentalno stabilan, javlja AP.
 
Američki sudija Pol Fridman iz Vašingtona je rekao da će Hinkliju predočiti pravila kojih treba da se drži ove nedelje.
 
Otkako je 2016. godine prešao u Vilijamsburg, u američkoj državi Virdžinija, iz bolnice u Vašingtonu Hinkli je morao da bude pod stalnim nadzorom psihijatara i terapeuta.
 
Hinkliju je zabranjeno da poseduje pištolj i ne može da kontaktira Reganovu decu, ostale žrtve i njihove porodice, kao i glumicu Džodi Foster, kojom je bio opsednut prilikom pokušaja atentata 1981. godine.
 
Fridman je rekao da Hinkli trenutno nema simptome mentalne bolesti, ne ponaša se nasilno i nema interesovanje za oružje od 1983. godine.
 
Imao je 25 godina kada je ranio Regana ispred vašingtonskog hotela. Tokom pucnjave, Reganova portparolka Džejms Brejdi je pogođena i nakon toga je ostala paralizovana, a umrla je 2014. godine. On je tada ranio i agenta tajne službe Timotija Mekartija i vašingtonskog policajca Tomasa Delahantija.
 
Porotnici su presudili da je Hinkli patio od akutne psihoze i ocenili da nije kriv jer je psihički oboleo, dodajući da mu treba lečenje, a ne život u zatvoru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.