Zabeležen potres na Marsu, trajao sat i po

Američka svemirska agencija zabeležila je potres na Marsu koji je trajao dugo.
Zabeležen potres na Marsu, trajao sat i po
Foto: Pixabay
Radi se o potresu jačine 4,2 stepena po Rihteru, a NASA tvrdi de je to jedan od "najvećih i najdužih potresa na Marsu koji su zabeleženi od početka misije sonde InSight". 
 
Do podrhtavanja tla je došlo prošlog meseca, a zabeležen je i potres jačine 4,1 stepen.
 
Sonda InSight je sletela na Mars u novembru 2018. godine tako da planetarni naučnici još uvek posmatraju koliko je zapravo Mars geološki aktivan. Lander koristi solarnu energiju, a dosad je zabeležio stotine potresa što ukazuje na to da bi ispod površine Marsa mogla da postoji vulkanska aktivnost.
 
InSight je ranije imao problema jer je marsovska prašina prekrila njegove solarne panele, no NASA je robotskom rukom na njih bacila nešto peška tako da su granule u kombinaciji s vetrom uklonile prašinu.
  • Srbija do Tokija

    29.09.2021 19:51
    poslednja vest
    Vučić poslao pomoc marsovcima
  • Sinisa

    29.09.2021 09:38
    :D
    To je onda marsotres?
  • Stanislav

    28.09.2021 22:55
    Dobro je da i na marsu imaju peška da ga bacaju robotskom rukom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija