Ivanka Popović: Politika nezameranja je boljka našeg visokog obrazovanja

Mislim da je jedna od stvari koja se jako loše odrazila na sistem visokog obrazvanja u Srbiji je politika nezameranja, kaže odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.
Ivanku Popović će od 1. oktobra na funkciji Univerziteta u Beogradu zameniti dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić. 
 
U razgovoru za nova.rs, Popović je pričala o svom rektorskom mandatu, ali i o boljkama visokog obrazovanja u Srbiji.
 
"Mislim da je jedna od stvari koja se jako loše odrazila na sistem visokog obrazovanja u Srbiji politika nezameranja. Kroz takav pristup institucija ne može da napreduje, jer realno, jedino kroz sučeljavanje možete da imate progres. Ako se svi sa svime slažu onda vi tavorite i ne možete da napredujete. Nema jednoumlja u akademskoj zajednici, ali postoje razlike u onome šta će se reći u neformalnom razgovoru, a šta če se reći u formalnim situacijama kada to ima težinu na određenim univerzitetskim telima i organima. Mislim da univerzitetska zajednica mora da bude jasnija u izražavanju svojih stavova", kaže Popović.
 
Dodaje i da ne bi škodilo da univerzitetska zajednica bude odlučnija i hrabrija. 
 
Govoreći o autonomiji univerziteta, navodi da ona može da se meri na različite načine - govori se o institucionalnoj autonomiji, ali i o pojedincima koji su članovi te akademske zajednice.
 
"Autonomija svih univerziteta opada. To se uočava kroz pojedina zakonska rešenja koja su uvedena 2017. godine i koja su uvedena sada najnovijim izmenama i dopunama našeg zakona. Mislim da je na akademskoj zajednici da izrazi svoje nezadovoljstvo, ako smatra da ta ograničenja onemogućavaju normalan rad na univerzitetu. Mislim da je potrebno i da država oslušne malo bolje kako može da pomogne svojoj akademskoj zajednici, da daje bolje rezultate. Autonomija univerziteta je merilo određenih okolnosti u društvu i zato mislim da se niko nije usrećio kada je ograničavao autonomiju univerziteta. To izaziva posledice i mislim da je bolje dati punu autonomiju univerzitetu. Mislim da postoji odgovornost da se ne zloupotrebi univerzitet, već da da najveći mogući doprinos društvu. Autonomijom univerziteta treba stalno da se bavimo, za nju moramo stalno da se borimo i ne smemo da se opustimo", navodi Popović u razgovoru za nova.rs.
 
Ceo intervju pročitajte na OVOM LINKU.
  • Neko

    28.09.2021 06:11
    Samo kazem
    Politika nezameranja u celokupnom drustvu, a ne samo na univerzitetu, je nasa velika boljka koja nas sve puno kosta. Na taj nacin se omogucava hohstaplerima, bezobraznima i bahatima prolaznost, dok vredni i posteni ispastaju.
    Ne pise se dobro ovom drustvu jos od 45te!
  • Misa

    28.09.2021 06:08
    Stepen autonomije
    Stepen autonomije univerziteta u Srbiji se vidi po tome ko su clanovi Saveta fakulteta i univerziteta. U Nisu su smenjeni svi dekani stariji od 65 godina, u Novom Sadu nisu, razmislite i o tome.
  • Dule

    27.09.2021 22:54
    Tako je! A najveća sramota ide redovnim profesorima na fakultetima. Pozicijom redovnog profesora postajete osigurani za posao do penzije i imate lepu penziju, a umesto da tada pustite jezik i kažete sve što vam je na pameti, vi se ne zamerate i politički ste neaktivni. Totalno sramotno ponašanje profesora. Samo siromah je opravdan da kaže da ga ne interesuje politika, doktor nauka koji to kaže je kukavica i neznalica i bolje da baci sve stečene diplome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.