Aktuelno

Petar Sibinović: Plastične misli
01.10.2021. - 10.10.2021.

Petar Sibinović: Plastične misli


U petak 1. oktobra u 19. časova u Galeriji ŠTAB, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija kod ulaza broj 2, biće otvorena izložba skulptura “Plastične misli” autora Petra Sibinovića.

 

 

Na novoj izložbi, u impozantnom izlagačkom prostoru Galerije ŠTAB, koji se nalazi pored samog ulaza broj 2 TC Galerija, beogradska publika će imati priliku da se premijerno upozna sa najnovijim radovima Petra Sibinovića. Sibinović, jedan od najistaknutijih umetnika mlađe generacije srpske savremene umetničke scene, otkriće posetiocima svoje "Plastične misli", dinamičnu seriju skulptura koje su nastale u prethodne dve godine. Muzička podrška na otvaranju izložbe biće DJ Fanki Mehaničar.

Izložba “Plastične misli” biće otvorena za sve posetioce do 10.10.2021. godine. Radno vreme Galerije ŠTAB je svakog dana od 11 do 21h.

O izložbi

Izložba  Petra Sibinovića „Plastične misli“ u galeriji Štab u Beogradu, obuhvata dinamičnu seriju skulptura nastalih u prethodne dve godine kao produkt analize i istraživanjaraznih, skulptorski neuobičajenih materijala, reciklažnih procesa i novih tehnologija izrade. Ovi radovi upravo istražuju simbiotske odnose pretnodno navedenih fenomena, preispitujući dobijene likovne vrednosti kroz jedan savremen, tehnološki postupak,  stvarajući specifičan likovni izraz.
  “Predmet ovog skulptorskog istraživanja je pronalaženje „plastičkog“ potencijala u skulptorskom materijalu i definisanje određenih narativa koji se vezuju za ta stanja. Može se reći da je moje interesovanje  usmereno na promenljivost materijala i na pozicije mogućeg preoblikovanja i preuzimanja kontrole nad oblikom. Iz tih razloga češće koristim materijale koje bismo mogli nazvati skulptorski neuobičajenim jer ne dozvoljavaju laku manipulaciju, ali se u određenim uslovima mogu specifično preoblikovati. Takva vrsta istraživanja oblikovnog potencijala kreće od istraživanja plastičnosti materijala, ali se uvek dovodi u vezu sa mogućim značenjem. Prelaženje ovog dvostrukog puta vodi do srećnog spoja koji eksperimentisanje sa materijalima proizvodi u veštinu oblikovanja, a stvorene oblike u jezik“.


Petar Sibinović je rođen 1986. godine. Diplomirao (2010) je i doktorirao (2018) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo. Član je ULUS-a od 2015. godine.  Od 2010. godine aktivno učestvuje ulikovnom životu. Izlagao je na više od 15 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama.  Dobitnik više nagrada iz oblasti skulpture i crteža. Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji (muzej Zepter“ Beograd, muzej „Terra“Kikinda) kao i mnogim privatnim kolekcijama širom Evrope.

 

 

objavljeno27.09.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.