„Mulen ruž“ i „The Inheritance“ osvojili najviše nagrada Toni

Showbiz 27. sep 202108:51 0 komentara
Theo Wargo/Getty images North America/Getty Images via AFP

Predstava o AIDS "The Inheritance" i mjuzikl "Moulin Rouge!" osvojili su najveće počasti na dodeli nagrada Toni u nedelju, na četverosatnoj svečanosti koja je obeležila povratak pozorišta uživo i pozvala na bolje mogućnosti za crnačke pisce i izvođače.

„Ovo veče je kao povratak kući. Svetla su upaljena, mi smo ovde, vratili smo se“, rekla je voditeljka Odra Mekdonald.

Godišnja dodela američkih pozorišnih nagrada nije održana 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, koja je zatvorila nastupe uživo na 18 meseci.

Mnoge velike predstave, uključujući „Hamilton“, „Kralj lavova“ i „Wicked“, imale su emocionalna ponovna otvaranja ranije ovog meseca i obeležena su suzama i radošću na pozornici i izvan nje. Publika mora da bude u potpunosti vakcinisana i potrebne su maske.

„Prošlo je više od godinu dana, ali nagrade Toni su ovde“, pevala je zvezda „Hamiltona“ Lesli Odom Jr., otvarajući specijalnu TV emisiju pod nazivom „Brodvej se vratio“ („Broadway’s Back“), u kojoj su se pojavile zvezde poput Džona Ledženda, Džejka Gilenhola, Čite Rivere i Ser Endrjua Lojda Vebera.

„Moulin Rouge! The Musical“, zasnovan na filmu iz 2001. godine, osvojio je deset nagrada, uključujući onu za najbolji mjuzikl, kao i za glavnog glumca – Arona Tvajta.

Koproducentkinja mjuzikla „Moulin Rouge!“ Karmen Pavlovic rekla je kako je svaka predstava zaslužila nagradu nakon teških 18 meseci.

„Nasledstvo“ („The Inheritance“), portret homoseksualnog života u 21. veku, proglašeno je najboljom predstavom i osvojilo je još dva Tonija, a dramaturg Metju Lopez, koji je portorikanskog porekla, okupljenima je uputio apel.

„Ovo je 74. nagrada Toni, a ja sam tek prvi Latino pisac koji je pobedio u ovoj kategoriji. Ovo mora da se promeni. Mi smo živahna zajednica. Imamo toliko priča da ispričamo. One su u nama, žele da izađu napolje“, rekao je Lopez.

„Vojnička igra“ („Soldier’s Play“), o ubistvu crnog vojnika u bazi američke vojske 1944. godine, osvojila je nagradu za najbolje ponovno izvođenje predstave. Ipak, bila je to razočaravajuća noć za „Igru robova“ („Slave Play“), provokativnu predstavu o rasi i seksualnosti, koja je u nedeljnu ceremoniju ušla sa vodećih 12 nominacija, ali nije osvojila nijednu.

„Sto mora biti veći“, rekao je reditelj „Vojničke igre“ Keni Leon, poručivši kako Brodvej mora više da se potrudi kako bi podigao glasove crnaca.

Neprofitno, antirasističko udruženje Broadway Advocacy Coalition, koje se bori za povećanje različitosti u pozorištu, dobilo je počasnu nagradu.

U TV specijalu uživo su izvođene pesme i plesne tačke iz mnogih predstava, uključujući „Jagged Little Pill“, „Ain’t Too Proud“, „American Utopia“, a neke od izvođačica su bile i Idina Menzel i Kristen Čenovet, izvorne zvezde mjuzikla „Wicked“.

„Božićna priča“ („A Christmas Carol“), scenska adaptacija romana Čarlsa Dikensa sa muzikom, osvojila je pet nagrada, dok je Ejdrijen Voren osvojila nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu, za ulogu rok pevačice Tine Tarner u „Tina – The Tina Turner Musical“.

Nijedna predstava nominovana za nagradu Toni trenutno se ne igra na Brodveju, niti planira da se vrati tamo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!