Obradović debituje u Jazinama 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Posle godina preživljavanja, beogradski klub doveo najtrofejnijeg evropskog klupskog trenera i uložio više miliona evra u formiranje tima, od kog se očekuje dominacija na Jadranu .

Košarkaši Partizana ovog ponedeljka u Zadru igraju svoj prvi meč u novoj sezoni ABA lige. Duel u Jazinama biće upisan u istoriju crno-belih, ali i regionalne lige zbog činjenice da će u ovom takmičenju na klupi kluba iz Humske, posle 28 godina od odlaska u inostranstvo, u jednoj takmičarskoj utakmici debitovati Željko Obradović, najtrofejniji i najbolji trener u Evropi.

Posle godina u kojima je klub tavorio i pokušavao da preživi, a posebno nakon mučne protekle sezone, ovoga leta sve se promenilo povratkom Željka Obradovića. Iako su navijačima Partizana pre svega bili važni sportski motivi, deo javnosti se zapitao kako je uprava crno-belih odjednom pronašla novac za angažovanje trenera tog renomea i biografije, ali i brojna pojačanja koja su potom stigla u ekipu.

Pod pritiskom medija i prozivki iz konkurentskih tabora (čitaj Crvene zvezde), Obradović je u nekom trenutku izjavio da nije njegovo da priča o troškovima formiranja tako jakog sastava i pozvao predsednika Ostoju Mijailovića da saopšti podatke vezane za finansijsko poslovanje. Dan kasnije, visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke objavio je da je za prvi tim, mlađe kategorije i stručni štab budžet oko šest miliona evra.

Koliko su se velika ulaganja isplatila nagovestiće će već meč u dvorani „Krešimir Ćosić“, koji predstavlja duel dva košarkaška velikana sa ovih prostora, a domaćin je na svom parketu pobeđivao Partizan i kada je imao mnogo slabiji sastav u odnosu na večerašnjeg rivala. O tome govori i podatak da je Zadar u svojoj dvorani pobedio u deset od ukupno 16 duela koliko su ova dva kluba odigrala u okviru ABA lige.

Ipak, crno-beli u večerašnju utakmicu ulaze kao veliki favorit. Čak bi se moglo reći da bi i ovaj meč mogao da posluži treneru Obradoviću kao deo procesa koji je započet na startu priprema na Zlatiboru a nastavljen na trening utakmicama. Ekipa ima devet novih igrača i biće potrebno još puno vremena da se uigra za duele koji će na proleće odlučivati da li će ambicije kluba u predstojećoj sezoni biti i ispunjene.

Partizan još uvek nije kompletirao roster, jer se očekuje pojačanje na poziciji centra, a zbog činjenice da u ekipi neće biti Letonac Rodions Kuruc u timu će se naći Gregor Glas i Dušan Miletić, koji su poslednji registrovani igrači za takmičenje u ABA ligi.

– Specifična utakmica, zato što je prva. Mislim da igrači sa velikom željom iščekuju početak prvenstva i ABA lige. Radili smo na veoma dobar način i sada je najvažnije da to pokažemo na terenu – rekao je Obradović za klupski sajt, a zatim dodao da njegovu ekipu očekuje tradicionalno teško gostovanje.

– Gledali smo i analizirali Zadar, ekipu koju u svakom pogledu poštujemo i moraćemo da igramo veoma dobro i veoma koncentrisano ukoliko želimo da napravimo dobar rezultat u Zadru – rekao je trener Partizana.

Kapiten Rade Zagorac ističe da je zadarska publika često bila bitan faktor u duelima ova dva kluba.

– Tradicionalno dobra atmosfera tamo poništava neki kvalitet trenutni i već po navici pravi zahtevno gostovanje. Zadržali su gro tima od prošle sezone, što znači da vrlo dobro jedni drugima poznaju navike, nadogradili su to sa nekoliko novih, dobrih i iskusnih igrača. Ubeđen sam da žele da nas pobede – istakao je Zagorac.

Može se reći da su kontinuitet i uigranost najveći aduti Zadrana. Zadržali su gotovo kompletan sastav koji je u finišu prošle sezone najpre izborio opstanak u ABA ligi, a zatim napravio veliko iznenađenje i osvojio titulu prvaka Hrvatske posle pauze od 13 godina. Klub je napustio trener Veljko Mršić, koji je preuzeo reprezentaciju, a zamenio ga je njegov pomoćnik Ivan Perinčić, dok su najveća pojačanja Amerikanac Kevon Heris, Uroš Luković i Dario Drežnjak.

Glas potpisao trogodišnji ugovor

Slovenački košarkaš Gregor Glas, koji je prošlu sezonu proveo u beogradskom Dinamiku, potpisao je trogodišnji ugovor sa Partizanom. Nekada najmlađi reprezentativac Slovenije prošao je kompletne pripreme sa crno-belima, a deveti je igrač koji je u ovom prelaznom roku stigao u klub iz Humske. Glas je prošle sezone je kao član Dinamika u Košarkaškoj ligi Srbije imao prosečan učinak od 18, poena i 4,2 skoka po meču.

Kuruc pozitivan na Kovid 19

Košarkaši Partizana će u Zadru nastupiti bez krilnog igrača Rodionsa Kuruca, koji je bio pozitivan na testu na virus Kovid 19 po povratku ekipe sa turnira „Pavlos Janakopulos“ u Atini. Kako je saopštio klub, Letonac se oseća dobro, ima blažu kliničku sliku i nalazi se u izolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari