Vladimir Micov u dresu Budućnosti protiv FMP-a (Foto: aba-liga.com/Budućnost VOLI)
Vladimir Micov u dresu Budućnosti protiv FMP-a (Foto: aba-liga.com/Budućnost VOLI)

Budućnost osetila kandže Pantera, ali preživela: FMP ostao bez snage, Podgoričane raduje jedino pobeda

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.09.21. | 20:48

Izabranici Aleksandra Džikića trijumfom su otpočeli novu sezonu u regionalnom šampionatu, ali iskusni stručnjak ne može u potpunosti biti zadovoljan

Slavila je Budućnost na otvaranju sezone. Ne ubedljivo kako je želela. Posle dominantnih pobeda Crvene zvezde nad Splitom i Cedevita Olimpije nad Krkom, jedan od glavnih favorita na Jadranu nije ostavio tako snažan utisak na startu. Dugo je FMP odolevao, u poslednjem kvartalu stigao i do prednosti, ali nije imao snage da sačuva višak i napravi senzaciju već u prvom kolu. Na kraju pobeda Plavih, ali moraće puleni Aleksandra Džikića da podignu nivo igre što je pre moguće - 82:72.

Krajnji rezultat ne oslikava najbolje stanje stvari na terenu. Jeste domaćin bio u prednosti većim delom susreta, ali nikako mu gost iz Železnika nije dozvoljavao da se odlepi. Vodila se velika borba, izostala je timska igra Podgoričana, što se najbolje slikava kroz samo 11 ostvarenih asistencija. Srljali su i jedni i drugi, skupa izgubili 32 lopte (FMP dve više), a i procenti šuta su bili ispod željenog nivoa. Budućnost je imala 47,1 odsto preciznosti iz igre, FMP 46,3. Domaćin je iz 17 pokušaja ubacio samo pet trojki, gosti su dali tri više, ali iz šest više hitaca.

Izabrane vesti

Na kraju su prevagu napravila slobodna bacanja. Sastav iz glavnog grada Crne Gore ih je izveo čak 41. To govori puno i o čvrstoj igri gostiju, koji su bili rešeni da nateraju rivala da se za svaki poen dobro pomuči. Nisu ipak ni procenti sa crte bili zadovoljavajući, Budućnost je pogodila 29 bacanja, gost je izveo čak 20 manje i pogodio 14.

Na kraju je najzaslužniji za trijumf bio Džastin Kobs. Amerikanac sa crnogorskim pasošem je ubacio 18 poena. Ispratio ga je novajlija Di Džej Sili sa 13, dok su dvocifreni bili i Petar Popović sa 12, kao i Vili Rid sa 11 poena. Kod FMP-a sa 13 poena najefikasniji Brajs Džouns, po 12 su dodali Geret Nevels i Nenad Nerandžić. Dvocifren učinak upisali su i Danilo Tasić i Marko Radonjić, koji su brojali do 10.

Kako su se raspucali i jedni i drugi na startu, delovalo je da nas čeka pravi spektakl. Budućnost je mahom bila u prednosti tokom uvodnih 10 minuta, na prvi odmor otišla je sa šest poena viška (26:20). Gosti otvaraju drugi kvartal trojkom, ali Budućnost uzvraća sa 10 vezanih poena. Kada je domaćin stekao 13 poena prednosti, činilo se da je gotovo. Nisu se ipak gostujući košarkaši predavali. Zaustavili su nalet rivala, sprečili razliku da dodatno poraste i serijom 10:0 se ponovo vratili na tri poena zaostatka. Do poluvremena su Podgoričani ipak iskontrolisali stanje na terenu, pa su na odmor otišli sa devet poena suficita.

Po povratku sa pauze, FMP je krenuo silovito. Budućnost se mučila da dođe do poena, pa su gosti serijom 14:5 stigli do izjednačenja. Usledila je rezultatska klackalica, ali je Džikićeva četa ipak uspela i na treći odmor da ode sa viškom poena (pet).

Kao i početkom trećeg kvartala, Panteri agresivno otvaraju i četvrti. Ovoga puta vezuju devet poena uz samo dva primljena i dolaze do preokreta. Upalili su se alarmi u redovima aktuelnog vicešampiona. Usledila je prava reakcija. Sa vezanih osam poena, Plavi postavljaju stvari na svoje mesto. FMP je polako ostajao bez goriva, a u finišu nije mogao da računa ni na pomoć snažnog centra Ebuke Izundua, koji je prerano zaradio peti faul. Poslednji trzaj gostiju bila je mini serija od četiri poena bez odgovor, kojom je deficit sveden na dva poena, ali su razlika u kvalitetu i veliko iskustvo Podgoričana isplivali na površinu u odlučujućim trenucima. Domaći igrači postižu osam poena u nizu i rešavaju pitanje pobednika.

BUDUĆNOST - FMP 82:72

/26:20, 20:17, 18:22, 18:13/

Budućnost: Kobs 18, Atić 1, Šehović, Micov 7, Barović 6, Sili 13, Z. Nikolić 9, Jagodić Kuridža 3, Drobnjak 2, Popović 12, Rid 11

FMP: Nevels 12, Pavićević, Vujičić, Džouns 13, Šaranović 3, Nikolić 2, Tasić 10, Radonjić 10, Izundu 6, Simović 4, Nerandžić 14, Lakić

ABA LIGA - 1. KOLO

Petak

Mornar Bar - Cibona 77:87

/Mihailović 18 - Prkačin 24/

Crvena zvezda - Split 97:61

/Ivanović 20 - Čampara 10/

Subota

Igokea - Borac 91:89

/Robinson, Starks 15 - Todorović, Hejl 17/

Cedevita Olimpija - Krka 88:56

/Kin 17 - Gibs 10/

Nedelja

Mega - Studentski centar 101:68

/Kazalon 17 - Edvards 17/

Budućnost - FMP 82:72

/Kobs 18 - Džouns 13/

Ponedeljak

18.00: (6,00) Zadar (20,0) Partizan (1,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Budućnost PodgoricaKK Budućnost PodgoricaFMPKK FMPAleksandar DžikićVladimir MicovBrajs DžonsDžastin Kobs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara