SPD želi Šolca za kancelara, CDU će „učiniti sve što može“ da formira vladu

Svet 26. sep 202120:21 > 23:18 8 komentara
Šolc Lašet Bilbordi
REUTERS/Fabrizio Bensch

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je saopštila da veruje da je dobila mandat na današnjim parlamentarnim izborima da formira vladajuću koaliciju, dok je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) poručila da će učiniti sve što može da formira novu nemačku vladu.

Nakon objavljivanja rezultata izbora na osnovu izlaznih anketa, generalni sekretar SPD Lars Klingbajl je rekao da ta stranka sada „ima misiju da formira koaliciju“ i da bi njen kandidat Olaf Šolc trebalo da postane kancelar.

Šolc je rezultat SPD ocenio kao „veliki uspeh“, navodeći da su mnogi birači glasali za tu partiju „jer žele promenu vlade“.

„Sada ćemo sačekati konačne rezultate, ali ćemo onda prionuti na posao“, kazao je Šolc oduševljenim pristalicama u Berlinu.

SPD bi mogla da formira takozvanu „semafor koaliciju“, sa Zelenima i sa FDP. Dok Zeleni tradicionalno naginju socijaldemokratama, glavnu prepreku toj crveno-zeleno-žutoj koaliciji predstavlja to što liberali preferiraju ulazak u vlast sa ideološki bližim demohrišćanima.

Lider nemačkih konzervativaca Armin Lašet izjavio je, s druge strane, da će njegova koalicija učiniti sve što može da formira novu vladu, iako je na današnjim parlamentarnim izborima po svemu sudeći ostvarila najlošiji rezultat u posleratnom periodu.

Lašet, predsednik CDU, koja je u koaliciji sa Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), rekao je da „ne mogu da budu zadovoljni rezultatima“ na osnovu izlaznih anketa.

Naveo je da takav ishod izbora „stavlja pred velike izazove Nemačku, CDU i sve demokratske partije“.

„Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu koju će predvoditi CDU jer je Nemačkoj potrebna koalicija za budućnost koja će modernizovati zemlju“, kazao je Lašet.

CDU pokisli
REUTERS/Fabrizio Bensch

Lašet, koji vodi stranku odlazeće kancelarke Angele Merkel, dodao je da će Nemačka verovatno dobiti prvu vladu sa tri partije.

Najveća šansa Lašeta da se domogne funkcije kancelara bila bi koalicija CDU-CSU sa Zelenima i liberalima. Za tu „Jamajka koaliciju“, prozvanu tako zbog partijskih boja crno-zeleno-žuto, najveća prepreka je jaz između demohrišćana i Zelenih u budžetskoj i finansijskoj politici.

U obzir je uoči izbora dolazila i crveno-zeleno-crvena koalicija SPD, Zelenih i Levice, ali su za nju ključna prepreka ozbiljne razlike u pogledu nemačke spoljne politike, pošto se Levica zalaže za okončanje svih misija nemačke vojske u inostranstvu i za raspuštanje NATO-a. Međutim, ako je suditi po projekcijama, te tri stranke verovatno neće imati apsolutnu većinu u Bundestagu.

Novi nemački kancelar Srbijom i Zapadnim Balkanom neće se ni baviti, ocena je novinara „Dojče velea“ Nemanje Rujevića , koji za N1 kaže i da dosadašnja kancelarka Angela Merkel nije založila ceo svoj politički autoritet kako bi pomogla regionu u evrointegracijama.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa pokazali su da su konzervativci i socijaldemokrate osvojili gotovo pođednak broj glasova na izborima.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke osvojili su po 25 odsto glasova.

Međutim, izlazna anketa televizije ZDF predviđa da će SPD imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Armin Lašet, 24 odsto.

Tesan rezultat izbora nagoveštava da predstoje dugi pregovori o novoj vladi i da je neizvesno ko će naslediti kancelarku Merkel koja se povlači posle 16 godina na čelu vlade.

Rezultat bloka CDU-CSU po svemu sudeći će biti njihov najlošiji u posleratnoj istoriji Nemačke. Ta koalicija je do sada najlošiji rezultat imala 1949. godine, 31 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare