Emil Smit Rou i Bukajo Saka (Foto: Reuters)
Emil Smit Rou i Bukajo Saka (Foto: Reuters)

Ples Arsenalove dece u derbiju Severnog Londona, crno se piše Nunovim Pevcima (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.09.21. | 19:23

Tobdžije se uzdigle iz pepela i na krilima mladih nada Emila Smita Roua i Bukaja Sake deklasirale gradskog rivala

Zamenili su uloge fudbaleri Arsenala i Totenhema. Sparsi su sjajno počeli sezonu, Tobdžija katastrofalno. Malo je trebalo da se slika kompletno promeni. Tako je u 204. derbiju Severnog Londona ekipa Mikela Artete došla do trijumfa u dominantnom maniru. Podsetila na stare dane, kada je harala Premijer ligom pod palicom Arsena Vengera. Totenhem? Gotovo da nije postojao na terenu. Otvarao je Martin Edegard sjajnim proigravanjima zadnju liniju Pevaca kao konzervu sardina. Sa krila Emil Smit Rou i Bukajo Saka u srce ubadali rastrgnutu odbranu komšija - 3:1 (3:0).

Potpuno je nejasno šta se dogodilo sa Totenhemom. Kao da je povratak Harija Kejna uneo nemir u ekipu. Sjajni napadač je tokom leta insistirao na promeni kluba, ostao je, vratio se, ali od golgetera koji je sejao strah širom Evrope, ostala je samo senka. Bez udarne igle i izostanka pravog plejmejkera u veznom redu, napadi Sparsa bili su gotovo potpuno jalovi. Posle sjajnog početka, vezala je četa Nuna Espirita Santa i treći poraz, uz devet primljenih golova u tom nizu. Prvi put od decembra 2003. godine Totenhem je primio tri ili više golova na tri uzastopna susreta u elitnom rangu.

Izabrane vesti

Arsenal je od starta delovao bolje. Motivisanije. Agresivnije su domaći igrači ušli u meč i od prvog minuta nametnuli ritam. Ubrzo je postalo jasno da Totenhem nije u adekvatnoj brzini, da bi se nosio sa konačno do kraja sklopljenom mašinom sa Emirejts stadiona.

Pucali su gosti pod pritiskom protivničkih igrača, ostavljali previše rupa na svojoj polovini, što je Arsenal i te kako znao da iskoristi. Edegard je bio dirigent, a po njegovim notama su plesali ofanzivni igrači. Pre svih Saka, koji je blistao po desnom boku, ali nije zaostajao ni Smit Rou na drugoj strani. Potonji je postao najmlađi Arsenalov strelac u derbijima Severnog Londona još od Aleksa Okslejda Čemberlejna. Saka je zasenio Seska Fabregasa i postao najmlađi igrač u istoriji Premijer lige, koji je u okršajima ljutih rivala sa severa prestonice upisao gol i asistenciju. Napravili su engleski mediji i paralelu između talentovanog dvojca Gunera i svojevremeno mladih zvezda Mančester junajteda Kristijana Ronalda i Vejna Runija. Pošto su jedan drugom dosad pet puta asistirali, kao tandem u leđa gledaju samo legendama kluba sa Old Traforda, koji su to uspevali da izvedu u po osam navrata sa 21 godina starosti ili manje.

Arsenal je posle tri utakmice bez bodova i devet primljenih golova, nanizao treću pobedu u Premijer ligi, uz gol razliku 5:1.

Sve je bilo gotovo za 34 minuta. Nikada u derbijima Severnog Londona jedna ekipa nije postigla tri pogotka tako brzo. Uspeo je Totenhem tek u 79. minutu da uzvrati preko Hjong min Sona. Bilo je ipak prekasno...


Igrao se 12. minut kada su fudbaleri Arsenala stigli do prednosti. Puno prostora je Totenhem ostavio Edegardu, ovaj je odložio loptu do Sake, koji sa desne strane ubacuje loptu u srce kaznenog prostora. Na pravom mestu se našao potpuno zaboravljeni Smit Rou i rutinski načeo rivala.

Počele su Tobdžije akciju pred drugi gol ispred svog kaznenog prostora. Ispala je desna strane Totenhema, Smit Rou je probio, potom pronašao Pjer Emerika Obamejana, a ovaj put do mreže. Samo sedam minuta kasnije, situacija koja je ponajbolje oslikala dešavanja sa današnjeg susreta. Kejn se sapleo o loptu pred šesnaestercem rivala, pukla je kontra. Saka je probio po desnoj strani, a onda se niotkuda pojavio napadač Totenhema u želji da se iskupi za grešku i izblokirao mladog kolegu iz reprezentacije Engleske. Bolje da nije, pošto mu je praktično gurnuo loptu u prostor, prevario Erika Dajera, pa je Saki ostalo da šutira iz izgledne pozicije. Nije pogrešio. Sjajan šut u dalji ugao i promenio sliku na semaforu - 3:0 za domaćina posle nešto više od pola časa igre.

Kejn je do kraja prvog dela propustio jednu šansu da vrati nadu gostima, ali je glavom tukao pored gola. Potom je posle 18 minuta u drugom poluvremenu ponovo pripretio iz dobre pozicije. Još jednom je bio neprecizan. Totenhem dolazi do gola tek u 79. minutu, Serhio Regilon je probio po levoj strani, isplatila se upornost bivšeg beka madridskog Reala i Sevilje, koji je potom proigrao Sona, a napadaču iz Južne Koreje nije bilo teško da umanji zaostatak. Da je Lukas Moura u drugom minutu nadoknade uspeo da savlada večeras odličnog Arona Ramsdejla - koji je potpuno istisnuo Bernda Lena iz prve postave - možda bi se drugačija pesma pevala posle 204. derbija između Arsenala i Totenhema. Ipak, bivši golman Bornmuta i Šefilda je dobro intervenisao, odbio loptu u stativu i sačuvao mrežu. Ubrzo se oglasio sudija i poslednjim zviždukom označio kraj.


PREMIJER LIGA - 6. KOLO

Subota

Čelsi - Mančester Siti 0:1 (0:0)

/Žezus 53/

Mančester junajted - Aston Vila 0:1 (0:0)

/Haus 88/

Everton - Norič 2:0 (1:0)

/Taunsend 29p, Dukure 77/

Lids - Vest Hem 1:2 (1:0)

/Rafinja 19 - Firpo 67ag, Antonio 90/

Lester - Barnli 2:2 (1:2)

/Vardi 37, 85 - Vardi 12ag, Korne 40/

Votford - Njukasl 1:1 (0:1)

/Sar 72 - Longstaf 23/

Brentford - Liverpul 3:3 (1:1)

/Pinok 27, Janelt 63, Visa 82 - Žota 31, Salah 54, Džons 67/

Nedelja

Sautempton – Vulverhempton 0:1 (0:0)

/Himenez 61/

Arsenal - Totenhem 3:1 (3:0)

/Smit Rou 12, Obamejan 27, Saka 34 - Son 79/

Ponedeljak

21.00: (3,05) Kristal Palas (3,05) Brajton (2,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Emil Smit RouBukajo SakaPjer Emerik ObamejanMikel ArtetaNuno Espirito SantoArsenalTotenhem

Obaveštavaj me

Arsenal
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara