Svet

0

Izlazne ankete: I CDU-CSU i SPD dobili oko 25 odsto glasova na izborima u Nemačkoj

Autor: IG

Izvor: Beta

Izlazne ankete: I CDU-CSU i SPD dobili oko 25 odsto glasova na izborima u Nemačkoj

Izvor: Beta/AP/Michael Sohn

Konzervativci i socijaldemokrate su osvojili gotovo pođednak broj glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj i za sada nije poznato ko će završiti na prvom mestu, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.


Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojile su po 25 odsto glasova.

Izlazna anketa televizije ZDF predviđa da će SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf šolc, imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Armin Lašet, 24 odsto.

Rezultati obe izlazne ankete pokazuju da su na trećem mestu Zeleni, koje predvodi Analena Berbok, sa oko 15 odsto glasova.

Tesan rezultat izbora nagoveštava da predstoje dugi pregovori o novoj vladi i da je neizvesno ko će naslediti kancelarku Angelu Merkel koja se povlači posle 16 godina na čelu vlade.

Rezultat bloka CDU-CSU po svemu sudeći će biti njihov najlošiji u posleratnoj istoriji Nemačke. Ta koalicija, koju je na prethodnim izborima predvodila Merkel, do sada je najlošiji rezultat imala 1949. godine, 31 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR