Gradovi

Table kao vodiči za srednjovjekovne i austrougarske tvrđave

Table kao vodiči za srednjovjekovne i austrougarske tvrđave
Foto: N.N. | Table kao vodiči za srednjovjekovne i austrougarske tvrđave

TREBINJE - Na teritoriji Trebinja postavljene su informativno-interpretacijske turističke table o srednjovjekovnim i tvrđavama iz vremena Austrougarske monarhije, građenim kao fortifikacijski objekti na uzvišenjima oko grada.

U pitanju je prekogranični projekat "Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)", koga finansira Evropska unija i kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore iz IPA prekograničnog programa BiH - MNE, u kome su, između ostalog, postavljene i ove turističke table "Kamena straža oko Trebinja".

Projekat je povezao nasljeđe austrougarskih tvrđava u novi turistički proizvod, s ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine BiH i Crne Gore. Zajednička turistička ponuda je razvijena po savremenom modelu tematskih puteva, čime je poboljšan kvalitet i raznolikost ukupne turističke ponude na ciljnom području. Osim table, postavljene su i klupe, napravljene prema potrebama savremenih turista i imaju zadatak da interpretiraju evropsku kulturnu i vojnu baštinu, prikažu na slikovit način dijelove odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne granice s Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju. Projekat je namijenjen domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima u vojne teme i istoriju, te rekreativcima u prirodi koji mogu da predahnu na klupama koje su postavljene na istim tačkama. Od ukupno 30 tabli, koliko projekat obuhvata, sedam ih je postavljeno u Trebinju, a svaka od njih ima dvije vrste informacija: tehnički dio, koji govori o fortifikaciji, i interpretativni, koji ima noseću temu. Takođe, svaka tabla sadrži QR kod kako bi strani turisti bili upoznati sa stazom i istorijom austrougarskih tvrđava.

"Mišljenja smo da će ovaj projekat značajno obogatiti turističku ponudu, te pomoći da zaživi aktivni turizam, što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma Trebinja u narednom periodu", kažu u trebinjskoj Turističkoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije