Dostupni linkovi

Sedmi dan blokada na severu Kosova


Iz Policije Kosova kažu da drže pod kontrolom situaciju na severu zemlje
Iz Policije Kosova kažu da drže pod kontrolom situaciju na severu zemlje

Situacija na severu Kosova je u nedelju, 26. septembra, generalno mirna a iz Policije Kosova tvrde da drže sve pod kontrolom.

Kosovski Srbi, koji čine većinu u tom delu Kosova, već sedmi dan blokiraju dva graniična prelaza, Jarinje i Brnjak, zbog odluke kosovskih vlasti da uvede recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

U subotu uveče je, na zahtev premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija, zasedao Savet za nacionalnu bezbednost zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili u petak kasno uveče. Naime, nepoznate osobe su zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

U Centrima za registraciju se uzimaju probne tablice koje su vlasnicima automobila sa srpskim tablicama sada neophodne kako bi se kretali na teritoriji Kosova. Takođe, probne tablice se uzimaju i na graničnim prelazima.

Avioni Srbije iznad kosovske granice

Takođe, na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla), te predstavnici kosovske obaveštajne službe i Kosovskih bezbedonosnih snaga, je bilo reči i o nadletanju “srpskih aviona iznad kosovske granice.”

Radio televizija Srbije (RTS) je izvestio ranije kako je nekoliko aviona Vojske Srbije nadletalo prelaz Jarinje između Srbije i Kosova.

Nadletanje ovih aviona iznad kosovske granice je u nedelju primetila i ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE), koja se nalazi na prelazu Jarinje. Međutim, još uvek nema zvanične potvrde srpskih vlasti o ovome.

Prethodno je u četvrtak, 23. septembra ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država, kako je rekao, želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda na Kosovu.

Raška i Novi Pazar su mesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi posle graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Kurti sa opozicijom oko situacije na severu

Premijer Kosova Aljbin Kurti se u nedelju, 26. septembra, sastao sa liderima opozicionih partija na Kosovo a tema razgovora je situacija na severu Kosova.

Na sastanku sa premijerom je bio lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) i Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), ali ne i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj.

"Razgovarali smo o situaciji i razvoju događaja na sevru Kosova. Potvrđena je posvećenost institucija Republike Kosovo u službi mira i bezbednosti, ustava i zakona u zemlji", saopšteno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 26. septembra na svom Facebook nalogu napisao kako su neke „kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima” učestvovale u blokiranju prelaza na severu Kosova.

On je naveo da su kosovske vlasti zbog ovakvih incidenata rasporedile Specijalne jedinice na severu Kosova, koje se već sedmi dan nalaze između prelaza i barikada, koje su lokalni Srbi npravili parkiranjem teških teretnih vozila i tako blokirali puteve.

Osmani prekinula posetu SAD

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je prekinula posetu Sjedinjenim Državama i vratila se na Kosovo zbog novonastale sitaucije na severu.

Ona je u subotu, 25. septembra, ocenila da poslednji incidenti na severu Kosova pokazuju da je Srbija "glavni izvor destabilizacije u regionu".

"Vreme da međunarodna zajednica, pre svega zemlje članice EU i NATO -a, uvide ovu opasnost i da zaustave režim (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da ostvari svoj cilj stvaranja 'srpskog sveta'“, napisala je Osmani na društvenoj mreži Faceebook

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da ne zanemari, kako je rekla, tendenciju Rusije i Srbije da destabilizuju region, nanesu štetu Evropskoj uniji i NATO -u.

Vojni vrh Srbije u obilasku snaga u pojačanoj borbenoj gotovosti

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su 26. septembra obilazak dela snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti zbog zbivanja na Jarinju.

Kako je navedeno u saopštenju, u stanju povišene borbene gotovosti su taktičke grupe koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi Rudnica i na pravcu ka prelazu Jarinje na granici s Kosovom.

Zašto Srbi na severu blokiraju prelaze?

Kosovski Srbi sedmi dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Radi se o tablicama KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane), i tako dalje, a one su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica.

Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

XS
SM
MD
LG