Читај ми!

Nova nemačka fabrika završava se u Pančevu – svaki drugi noviji automobil na svetu ima njihov deo

Fabrika nemačke kompanije "Brose" završava se u Pančevu. Kamen temeljac postavljen je marta prošle godine i sledećeg meseca će se zaposliti prvih 400 od 1.200 radnika. Ekipa RTS-a je prva otvorila vrata te kompanije.

Svaki drugi automobil na svetu novije generacije ima bar jedan deo koji je proizveden u "Broseu", a od sredine oktobra će se i u Pančevu proizvoditi razne vrste električnih uređaja, ventilatora, pumpi za ulje i elektromotora.

U Pančevu se trenutno nalaze stručnjaci iz jedanaest zemalja koji obučavaju nove radnike, a neki su bili i na obuci u Nemačkoj.

"Kompletnu obuku smo imali sa našim kolegama u Nemačkoj. To je bio jedan teorijski deo, gde su nas podučavali teorijskim stvarima, a išli smo i direktno u proizvodnju, gde smo na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji", kaže Igor Kovač, zaposlen u "Broseu".

U "Broseu" planiraju da otvore 1.100 radnih mesta u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje. Zato su na 63.000 kvadratnih metara napravili savremene proizvodne pogone u koje su uložili 180.000.000 evra.

Roman Strakoš, direktor "Brosea" u Pančevu, kaže da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

"Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom, i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici", navodi Strakoš.

Nemački giganti menjaju privrednu sliku Pančeva 

Otvaranjem nove fabrike smanjiće se broj nezaposlenih u Pančevu, ali ovde će svoje radno mesto pronaći i nezaposleni iz Beograda i Novog Sada.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva ističe da su gradili grinfild zone, stvarali uslove za takve stvari.

"Sa ponosom stojimo ovde u fabrici ‘Brose’ i jednostavno ovo je ono za šta smo radili godinama iza nas, i jako je velika stvar za grad Pančevo", naglasio je gradonačelnik.

Na samo nekoliko stotina metara od nove fabrike "Brose", nalazi se još jedan nemački gigant "ZF". Zahvaljujući njima, značajno se menja i dosadašnja privredna slika Pančeva.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво