26. septembar  2021. 00.10  | Izvor: Tanjug

Kurtijev Savet bezbednosti: Ostajemo privrženi očuvanju reda...

PRIŠTINA -

Posle sastanka tzv. Saveta bezbednosti u Prištini kojim je večeras predsedavao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izdato je saopštenje u kojem se navodi da ''kosovske institucije ostaju privržene očuvanju reda, javne bezbednosti i vladavine prava na celoj teritoriji Kosova''.

U saopštenju se navodi da je tokom ovog sastanka razmotrena bezbednosna situacija na Kosovu nakon početka primene odluke o davanju privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama, preneo je "Zeri".

vlada, kosova, kosovo, pristina

Razgovarano je i o daljoj koordinaciji strateških akcija u službi mira i sigurnosti, ustavnosti i zakonitosti.

Radio slobodna Evropa je izvestio da posle ovog sastanka nije bilo izjava za medije.

Kurti:U blokadama prelaza učestvovale "osobe sa ekstremističkim stavovima"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sinoć je na svom Fejsbuk nalogu objavio da su neke, kako tvrdi, "kriminalne osobe sa ekstremističkim stavovima", učestvovale u blokadi prelaza Jarinje i Brnjak.

Kurti je priložio i fotografije, na kojima se vide Vladislav Dajković i Igor Braunović sa zastavom Imperijalističkog pokreta Rusije.

"Vladislav Dajković, crnogorski državljanin, je 22. septembra 2021. godine ušao na Kosovo preko graničnog prelaza Jarinje i pridružio se demonstrantima. Takođe, on ima i srpsko državljanstvo", napisao je Kurti.

On takođe tvrdi da je Dajković blizak Borisu Malagurskom, novinaru i autoru dokumentarnih filmova, kao i Arno Gujonu, francuskom državljaninu koga je Vlada Srbije imenovala za direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Kurti navodi i da je Igor Braunović, generalni direktor preduzeća "Srbijašume" takođe bio na barikadama 22. septembra, a da je podršku podizanju barikada preko društvenih mreža slao i njegov zamenik Bratislav Dikić, bivši komandant srpske žandarmerije.

Srodne vesti